Foto: Printscreen/Kupujem prodajem

u blizini tise

Ove tri kuće u Srbiji možete dobiti besplatno jer podležu državnoj subvenciji: Jedna se nalazi na prelepoj lokaciji

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću

Objavljeno: 23.09.2024. 14:26h > 14:33h

U potrazi za povoljnim nekretninama? U nastavku predstavljamo vam tri zanimljive ponude kuća koje dolaze sa mogućnošću državne pomoći do 10.000 evra.

Slike kuća možete pregledati klikom na ulinkovanu reč u tekstu.

1. Kućica blizu reke Tise

- Lokacija: Blizina reke Tise

- Površina: Uknjiženo 78 m2, plac 406 m2.

- Cena: 10.000 evra

Ova šarmantna kućica se nalazi na samo 30 metara od reke Tise, što je čini savršenim mestom za odmor i uživanje u prirodi. Iako je kuća potrebna renoviranje, pruža odličnu priliku za stvaranje ličnog prostora prema vašim željama i potrebama.

Prostorija unutar kućice može se prilagoditi različitim funkcijama, dok dvorište nudi dodatne mogućnosti za uređenje i stvaranje zelenog kutka. Okruženje je mirno i pogodno za porodice ili kao vikend destinacija za ljubitelje prirode.

Ova nekretnina je idealna za one koji traže pristupačno rešenje za stanovanje ili odmor, uz blizinu vode i prirodnih lepota. Cena od 10.000 evra čini ovu ponudu izuzetno atraktivnom za investiciju.

2. Kuća u Beloj Vodi

Lokacija: Bela voda/ Krusevac

Površina: 70 m²

Cena: 8.000 evra

Ova kuća u Beloj Vodi nudi odličan odnos cene i kvaliteta. U dobrom je stanju i spremna za useljenje. Pruža udoban životni prostor i blizinu potrebnih sadržaja. Kupci mogu iskoristiti državnu subvenciju, koja će im omogućiti da smanje ukupne troškove, čime ova ponuda postaje izuzetno povoljna.

3. Kuca u Vrbici - opština Čoka

- Lokacija: Vrbica, opština Čoka

- Cena: 10.000 evra

Kuća ima dva ulaza, a kako se navodi, pre par meseci je tu bila radnja mešovite robe. Iza objekta nalazi se veliki deo gde može biti bašta, i iznosi 1000 kvadrata. Takođe tu je i kapija za ulazak u dvoriste.

Kuća od prostorija sadrži dve velike prostorije, dva kupatila sa šoljom i umivaonikom. Sve je u pločicama jer bilo prilagođeno za poslovni prostor. Objekat nema oštećenja, odmah je useljiv. Dve prostorije su po 20 kvadrta, dve od 10 m2. Voda je uvedena dok je struja trofazna.

Ispred objekta je ozidan mini balkon koji je natkriven. Moze da sluzi kao terasica ili parking.

Nova pomoć države za mlade počinje u ponoć, tačnije 13. januara. Mladi će imati priliku da dobiju kuću na selu i bespovratnu pomoć u iznosu od 10.000 evra. Kako je ranije najavljeno, za program kupovine seoskih kuća sa okućnicom opredeljeno je 500 miliona dinara. Tokom trajanja prethodnog programa obezbeđeno je čak 10.000 odraslih i dece, a useljeno je 2.650 kuća.

Na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, Vlada Srbije usvojila je uredbe o utvrđivanju tri programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, kupovinu mini buseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva i organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“ na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu.

U planu je da država mladima koji odluče da u nekom od sela grade svoju budućnost bespovratno daje do 10.000 evra kako bi započeli neki posao na selu.

Kako da se prijavite?

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

Sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika. Mogu da konkurišu punoletni građani Srbije ne stariji od 45 godina, koji ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta). Pored ostalog, uslov je i da nisu u prethodnih pet godina prometovali - prodali nepokretnost.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu...).

Prosek onih koji su konkurisali ranije i dobili kuće je ispod 30 godina. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća - Bačko Petrovo selo koje ima 82 kuće.

Ovde možete videti šta vam je sve neophodno za prijavu.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf Biznis)