Kafa, Foto: Printscreen

da li spadate u ovu kategoriju?

Doktorka otkrila broj kafa dnevno koji može da ugrozi zdravlje

Osobe koje su konzumirale više od 400 miligrama kofeina dnevno imale su znatno veću verovatnoću da će imati povišen krvni pritisak i veći broj otkucaja srca i posle završetka vežbi

Objavljeno: 23.09.2024. 10:57h

Kofein utiče na povećan broj otkucaja srca i krvni pritisak, a samim tim i na krvne sudove i rad srca. Velike količine kofeina u dužem vremenskom periodu neminovno dovode do potencijalnih srčanih problema i smetnji.

Naučno istraživanje doktorke Nensi Kagatar navodi da redovno ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može da poveća rizik od smrtonosne bolesti srca, piše Daily Mail.

„Zbog svog uticaja na autonomni nervni sistem, svakodnevna konzumacija kofeina mogla bi da dovede inače zdrave osobe u opasnost od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih problema“, rekla je autorka istraživanja doktorka Nensi Kagatar. Ona je s timom indijskih naučnika došla do ovih zaključaka proučavajući 92 osobe sa zdravim srcem, prenosi Nova.rs.

foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Testirali su otkucaje srca i krvni pritisak svakog pojedinca pre i posle izvođenja trominutne kardio vežbe, a zabeležili su i podatke o demografiji i upotrebi kofeina, uključujući i i da li ispitanici inače piju kafu, čaj ili bezalkoholna pića. Gotovo 20 odsto učesnika konzumiralo je više od 400 miligrama kofeina svaki dan što je ekvivalent dva energetska pića, otprilike devet šoljica crnog čaja ili 11 Coca Cola.

Osobe koje su konzumirale više od 400 miligrama kofeina dnevno imale su znatno veću verovatnoću da će imati povišen krvni pritisak i veći broj otkucaja srca i posle završetka vežbi.

„Povećanje svesti o rizicima je ključno za poboljšanje zdravlja srca za sve“, smatra Kagatara. Velike količine kofeina konzumirale su žene iz urbanih sredina koje su radile u poslovnom okruženju.

U kratkim naletima visoki krvni pritisak je bezopasan, ali stalni visoki pritisak opterećuje krvne sudove i srčane mišiće. To može dovesti do srčanog udara, moždanog udara, problema s bubrezima, vaskularne demencije i problema s očima. Hronično visok broj otkucaja srca može izazvati slične komplikacije.

Kofein je najraširenija „droga“ na svetu. Deluje tako da privremeno blokira receptore u vašem mozgu koji regulišu san, pamćenje, pažnju i učenje što povećava dotok kiseonika u mozak, ubrzava rad srca i poboljšava koncentraciju, što zajedno može pomoći da se osećate budnijima.

foto: EPA/WU HONG

Starija istraživanja podržavaju ideju da umerena konzumacija napitaka s kofeinom nije štetna i da ispijanje male količine čaja dnevno pomaže zdravlju creva i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Neka su istraživanja sugerišu i da bi konzumiranje umerene količine kafe dnevno moglo pomoći ljudima koji rade u kancelarijama da žive duže.

U zaključku, kao i slučaju energetskih pića sa visokim procentom kofeina i šećera, preterana upotreba kofeina u dužem vremenskom periodu, u zavisnosti od opšteg zdravlja pojedinca, može negativno da utiče na kardiovaskularni sistem i zdravlje srca.

U stvari, ako popijete više od 5.000 mg kofeina, kofein može biti fatalan, prema Centru za bolesti zavisnosti i mentalno zdravlje.

Bonus video:

(Espreso)