Mati Efrosinija, Foto: printscreen/youtube

tuga

Preminula mati Efrosinija: Ostavila neizbrisiv trag i predano služila Hristovoj veri

Mati Efrosinija Ristić rođena je 1939. godine u selu Sebečevac od roditelja Dobrosava i Jerine i na krštenju je dobila ime Milica.

Objavljeno: 22.09.2024. 21:15h

Duhovne pouke mati Efrosinije se prepričavaju sa velikim pijetetom i poštovanjem među verujućim svetom. Ostavila je neizbrisiv trag i uživala je neverovatno poštovanje vernika zbog svojih dela i svoje predane službe Hristovoj veri.

Vladika niški Arsenije zamonašio je aprila 2021. godine igumaniju Temačkog manastira mati Efrosiniju u treći i najviši stepen monaštva Veliku shimu. Ovaj najviši stepen monaštva sleduje nakon Čina odevanja rase i kamilavke i Čina male shime.

U manastir došla sa 15 godina

Mati Efrosinija Ristić rođena je 1939. godine u selu Sebečevac od roditelja Dobrosava i Jerine i na krštenju je dobila ime Milica.

Potiče iz pobožne porodice s obzirom na to da joj je otac misionario zajedno sa vladikom Nikolajem Velimirovićem. Efrosinija je daleke 1954. godine na praznik Vavedenje Presvete Bogorodice došla u manastir Naupare sa napunjenih 15 godina. Nakon četiri godine iskušeništva, oktobra 1959. godine, iskušenica Milica prima monaški čin rase i kamilavke od tadašnjeg vladike niškog Jovana Ilića i dobija ime Efrosinija. Nakon manastira Naupare dolazi u manastir Sukovo, a zatim u Sićevo.

U čin Male shime zamonašena je 1968. godine, a zamonašio ju je tadašnji episkop niški Irinej Gavrilović.

Mati Efrosinija došla je 1986. godine u Temački manastir. U Temskoj je tada bilo sestrinstvo u kome su bile dve ruske monahinje, Ripsimija i Evtihija, koje su izgnane iz Rusije.

(Espreso/blic/Pirotske/prenela PV)