Ilustracija, Foto: printscreen/tvzvezda.ru

nezapamćeno

Eksplodirao ruski Sarmat? Satelitski snimci snimili ogroman krater, zastrašujuće (VIDEO)

Veliki krater navodno pokazuje da je Sarmat eksplodirao u svom silosu i samim tim uništio poligon.

Objavljeno: 22.09.2024. 19:48h > 20:02h

Teška međukontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat eksplodirala je prema navodima ukrajinskog portala Pravda tokom vežbe na području kosmodroma Pleseck u Mirnom u Arhangelskoj oblasti na severozapadu Rusije!

Pravda se poziva na podatke koje je na društvenoj mreži X objavio vojni bloger MeNMyRC koji je zaključio da je Sarmat eksplodirao na temelju satelitskih snimaka na kojima se može videti da se kod kosmodroma Pleseck nalazi veliki krater.

Vojni bloger zaključke temelji i na podacima američkih izviđačkih letelica.

Veliki krater navodno pokazuje da je Sarmat eksplodirao u svom silosu i samim tim uništio poligon.

Vojni bloger tvrdi da su požar u Plesecku zabeležili sateliti NOAA-20 i Suomi NPP koji pripadaju Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država.

Američka izviđačka letelica RC-135S Cobra Ball navodno je pratila ispitivanje Sarmata i nije zabeležila da je balistička raketa poletela.

Bloger veruje da je moguće da raketa nije eksplodirala tokom lansiranja već da se eksplozija dogodila pre toga.

Pravda navodi da su zapadni mediji izvestili o pet ispitivanja Sarmata od kojih su četiri navodno bila neuspešna. Američki novinski portal CNBC piše da je najduži let jedne Sarmat rakete trajao nešto više od dva minuta i da je raketa u tom periodu prevalila nešto više od 35 kilometara.

Nakon toga je izgubila kontrolu i pala na tlo.

Jedino uspešno lansiranje Sarmata dogodilo se 20. aprila 2022. godine.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naredio da se Sarmati u borbenu funkciju stave 2022. godine, međutim, to je učinjeno tek u septembru 2023. godine.

(Espreso/kurir/Telegraf/Prenela PV)