Nikola Kalinić i Avudu Abas u duelu, Foto: FOTO: Dubai

aba liga

Mekintajer promašio pobedu: Zvezda posle drame poražena od sjajnog Dubaija!

Strašna utakmica u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Objavljeno: 22.09.2024. 18:59h > 19:19h

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na gostovanju Dubaiju rezultatom 86:84 u okviru 1. kola ABA lige.

Crveno-beli su tako posle deset godina po prvi put izgubili meč na startu regionalnog takmičenja.

Sa druge strane, Dubai je u svom prvom zvaničnom meču u istorji uspeo da ostvari ogromnu pobedu.

Zvezda je kao veliki favorit stigla u UAE, ali to na terenu nije uspela da pokaže. Ipak, i pored toga mogla je do pobede, ali je Kodi Miler Mekintajer promašio trojku za pobedu nekoliko sekundi pre kraja meča.

Utakmica je počela u laganom ritmu i sa dosta promašaja na obe strane.

Ipak, sredinom prve deonice zaigralo se u dosta bržem ritmu, koji je više prijao domaćinu.

Klemen Prepelič je bio sjajan u tim trenucima, a kako je vreme odmicalo izabranici Jurice Golemca bili su sve bolji.

Prednost Dubaija je rasla, a potom je uz zvuk sirene Avudu Abas sa preko pola terena pogodio trojku, pa je domaćin posle prvih deset minuta vodio rezultatom 28:16.

Dominirao je Dubai i ubrzo je stigao do ogromnih +17. Međutim,u tom trenutku se pojavljuje Miloš Teodosić.

Iskusni plejmejker je vukao svoj tim, a pridružio mu se i veoma dobri Luka Mitrović, pa je Zvezda za samo nekoliko minuta napravila seriju od 18:0 i povela rezultatom 34:33.

Svi su očekivali da će aktuelni šampion ABA lige prelomiti meč u tim trenucima, ali se to nije dogodilo. Ispostavilo se da je to bilo i poslednje vođstvo izabranika Janika Sferopulosa na meču.

Sjajni Nejt Mejson se razigrao, a potom je pogodio dugu dvojku uz zvuk sirene, pa je Dubai na poluvremenu vodio rezultatom 50:41.

Dubai je na startu treće četvrtine postigao četiri poena u nizu i odlepio se na 54:41. Ipak, tada na scenu stupa Ajzea Kenan, koji je u prvom poluvremenu igrao samo tri minuta.

Vezao je osam poena Amerikanac, postigao je dve trojke i jedno polaganje i Zvezda se ponovo ekspresno vratila u meč.

Dubai je uspeo da se ponovo podigne, pa nije dozvolio srpskom rivalu da se dodatno približi, dok je goste u igri držap Miloš Teodosić.

Uspela je Zvezda, ipak, da serijom od 7:0 stigne do izjednačenja, 63:63. Klemen Prepelič je na to odgovorio novom trojkom, pa je domaćin posle 30 minuta igre vodio rezultatom 66:63.

Teodosić je na startu četvrte četvrtine napravio bespotrebni nesportski faul, te je bio isključen igre jer je u trećem periodu zaradio i tehničku zbog prigovora.

Prepelič je ponovo bio nezaustavljiv, pa je novom trojkom doneo svom timu +7.

Kenan nije bio na nivou iz treće deonice, ali je tu bio Nikola Kalinić, koji je svojim potezima na obe strane terena držao Zvezdu u igri.

Uspela je Zvezda nekako da ponovo priđe rivalu na samo dva poena zaostatka, ali je Mejson čudesnom trojkom vratio Dubai na +5. Nemanja Nedović je sjajnom trojkom smanjio na 86:84 36 sekundi pre kraja.

Mejson nije pogodio u narednom napadu, pa je Zvezda imala napad za produžetke ili pobedu. Mekintajer je šutnuo poprilično otvorenu trojku na dve sekunde pre kraja, ali je promašio čitavu konstrukciju i zapečatio sudbinu svog tima.

Bonus video:

(Espreso/Andrej Kosić)