Foto: Nebojša Mandić

ŠOK

Dva pacijenta došla na preventivni pregled, pa hitno hospitalizovana: Sa CT skenera pravo u bolnicu

U subotu je urađeno 1.452 CT-a, što je ispunjenje plana od 99 odsto.

Objavljeno: 22.09.2024. 18:37h > 18:41h

Besplatni preventivni pregledi organizovani su danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije od 8 do 17 sati u realizaciji Ministarstva zdravlja, a dva pacijenta sa skener pregleda su nakon snimanja morala da budu hospitalizovana!

Jedan je hospitalizovan na pulmologiji, a drugi na kardiologiji.

U subotu je urađeno 1.452 CT-a, što je ispunjenje plana od 99 odsto.

Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koju u cilju prevencije i rane dijagnostike oboljenja realizuje Ministarstvo zdravlja, nastavljena je danas. U zdravstvenim ustanovama širom Srbije je do 11 časova pregledano 12.500 građana, od čega je 650 njih uradilo CT skener u okviru akcije rešavanja liste čekanja, dok su ostalo bili preventivni pregledi.

Pregledi skenerom kako bi se ukinule liste čekanja

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su ovog vikenda organizovani pregledi skenerom, jer je cilj da od ponedeljka nema liste čekanja.

U zdravstvenim ustanovama u kojima se obavljaju preventivni pregledi danas je do 11 sati pregledano ukupno 12.500 građana.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je pažnja posvećena pregledima kod gastroenterologa i hematologa, a da će se do kraja godine raditi tumor markeri i pozvao je sve građane starije od 40 godina da urade taj test.

Poručio je da je cilj da Srbija bude zdrava i da su preventivni pregledi samo deo onoga što će se raditi kako bi se došlo do ostvarenja tog cilja.

Ministar Lončar naveo je da je uveren da posle ovog vikenda neće biti liste čekanja za skener i da će građani koji treba da urade skener u narednom periodu čekati na to nekoliko dana.

(Espreso/blic/prenela PV)