Dunav, Foto: Beta / Dragan Gojić

opasnost!

Potopljen deo Štranda u Novom Sadu: Građanima stiglo upozorenje, evo šta im preti

Nadležni spremni za moguće neprilike, građane pozivaju da budu oprezni

Objavljeno: 22.09.2024. 16:03h

Na popularnom novosadskom Štrand, prvih nekoliko redova plaže nalazi se pod vodom usled porasta nivoa Dunava. Situacija je delimično alarmantna, a za dalji razvoj događaja te informacije o trenutnom stanju otkrio je Božidar Beloš iz "Voda Vojvodine".

- Dunav je već nekoliko dana u porastu, krenuvši od svog gornjeg toka u srednjoj Evropi, preko Austrije, Mađarske i Slovačke. Ovaj talas će se u toku dana ili narednih dana preliti na našu teritoriju, ulazeći kod Bezdana - kaže Beloš za "Prva" TV.

Nivo vode kod Bezdana trenutno iznosi 61 cm, što ga stavlja između granica za proglašavanje redovne (50 cm) i vanredne odbrane (70 cm).

- Apatin je takođe ušao u zonu redovne odbrane - dodao je Beloš, napominjući da talas polako usporava kako se kreće nizvodno.

Dunavfoto: Beograd.rs

Ekipe iz "Voda Vojvodine" su se pripremile za moguću nepriliku, prateći situaciju i preduzimajući potrebne mere.

- U poslednja dva dana, talas počinje da pokazuje usporen rast na mernim stanicama ispod Apatina - objašnjava Beloš.

Iako se usporavanje rasta nivoa vode može smatrati pozitivnim znakom, stanovništvo i dalje treba da bude oprezno i prati dalja upozorenja i informacije iz relevantnih službi.

- Naša ekipa će nastaviti da prati situaciju i preduzima sve potrebne mere kako bi se sprečila eventualna šteta - zaključio je Beloš.

Apelujemo na građane da budu pažljivi i izbegavaju posetu ugroženim područjima dok se situacija ne stabilizuje, poručuje Beloš.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: D. M.)