Gradska većnica u Sarajevu, Foto: Miloš Dojčinović

živopisna istorija

Espreso obišao Gradsku većnicu u Sarajevu: Svedok ratnih strahota, ali i slavne istorije Jugoslavije (FOTO)

Jedan od najvažnijih simbola Sarajeva jeste Gradska većnica koja se nalazi u blizini Baščaršije

Objavljeno: 22.09.2024. 15:34h

Sarajevo se često opisuje kao mesto gde se susreću različite kulture i tradicije sa istoka i zapada. Na glavni grad Bosne i Hercegovine tokom dugogodišnje istorije su u podjednakoj meri uticale dve nekadašnje svetske sile, Osmansko carstvo i Austrougarska.

Sarajlije su prihvatile i preuzele najboilje stvari iz ova dva različita sveta i to se može uočiti u svakodnevnom obilasku Sarajeva, različiti stilovi arhitekture kojima je ukrašen sam grad.

Jedan od najvažnijih simbola Sarajeva jeste Gradska većnica koja se nalazi u blizini Baščaršije.

FOTO: Miloš Dojčinović
FOTO: Miloš Dojčinović
FOTO: Miloš Dojčinović

Obišli smo ovu najreprezentativniju zgradu iz austrougarskog perioda u Sarajevu, čija je izgradnja počela 1891. godine, a završena je tri godine kasnije.

Objekat je izgrađen u duhu pseudomaurskog stilskog izraza, koji je prisutan u islamskoj umetnosti Španije i severne Afrike.

Impresivna arhitektura unutar Gradske većnicefoto: Miloš Dojčinović

Gradska većnica predstavljala je Gradsku biblioteku, odnosno Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, 1992. godine, većnica je bila granatirana i uništen je gotovo celokupni fond biblioteke. U napadima je izgorelo 700 unikatnih rukopisa i inkunabula.

U suterenu zgrade napravljen je minijaturni muzej koji svedoči o periodu ratnog razaranja većnice, a da utisak posetilaca bude što neposredniji sačuvane su mnogobrojne knjige koje su pretrpele požar i koje su postavljene kao eksponat jednog mračnog vremena.

FOTO: Miloš Dojčinović
FOTO: Miloš Dojčinović

"U auli razorene Većnice, 19. juna 1994. godine održan je koncert Sarajevske filharmonije i hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. Na programu je bio "Rekvijem" Volfanga Amadeusa Mocarta", piše na zidu.

Muzika u vreme ratafoto: Miloš Dojčinović

Takođe, ono što je zanimljivo, u staklu je postavljena i minijaturna replika automobila u kojem su se vozili Franc Ferdinand i Sofija na dan atentata 28. juna 1914. godina kada je na njih pucao Gavrilo Princip.

FOTO: Miloš Dojčinović
FOTO: Miloš Dojčinović

Velelepne stepenice vode do prvog sprata na kome se nalazi nekoliko prostorija u kojima je predstavljena celokupna istorija Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Stepenice koje vode u slavnu prošlostfoto: Miloš Dojčinović

Akcenat je stavljen na partizansku istoriju grada gde je do detalja sa kopijama zvaničnih dokumenata predstavljeno osnivanje "Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine".

Celokupna istorija Bosne i Hercegovine ispisana na zidufoto: Miloš Dojčinović

Na jednom od zidova postavljena je kopija originalne deklaracije u kojima se "narodi Bosne i Hercegovine ujedinjuju u slavnoj i krvavoj borbi protiv fašističkog okupatora".

Deklaracija "Zemaljskog Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine"foto: Miloš Dojčinović

"Prvi put u istoriji, Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine , ujedinjeni u narodno-oslobodilačkom pokretu stupili su na isti put, počeli su da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova", piše u deklaraciji.

U memorijalnom kompleksu, takođe je i opisana značajna uloga žena u antifašističkoj borbi za oslobođenje Bosne i Hercegovine.

U Većnici se nalazi i sudnica koja predstavlja arhiv Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Sudnicafoto: Miloš Dojčinović

Rekonstrukcija Gradske većnice odigrala se u dve faze. Nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, finansirana je donacijama vlade Austrije, a potom i Evropske komisije.

Nakon obnove, Većnica je ponovo otvorena 9. maja 2014. godine.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso/Miloš Dojčinović)