Novi Beograd, Foto: grad Beograd

nova lokacija

ŠTA BEOGRAĐANI IMAJU OD IZMEŠTANJA AUTOBUSKE?Manje saobraćajnog haosa, poboljšanu bezbednost i više čistog vazduha

Pozicija nove stanice idealna je za poslovne ljude iz zemlje i regiona kojima je će biti omogućen brz i lak pristup ključnim poslovnim destinacijama

Objavljeno: 22.09.2024. 10:20h

Izmeštanje Beogradske autobuske stanice u Blok 42 na Novom Beogradu predstavlja jedan od najvažnijih koraka ka modernizaciji saobraćajne infrastrukture grada, sa brojnim benefitima za Beograđane i sve one koji dolaze u Beograd. Ova strateška odluka donosi niz prednosti koje će značajno unaprediti kvalitet života u Beogradu, od smanjenja saobraćajnih gužvi i zagađenja do povećanja bezbednosti i efikasnosti prevoza.

Sa jednim od glavnih saobraćajnih čvorišta koje je sada izmešteno iz najužeg gradskog jezgra autobusi više neće morati da prolaze kroz centralne ulice, što će rezultirati čistijim vazduhom i bržim kretanjem kroz grad. Ovo će direktno doprineti poboljšanju kvaliteta života svih stanovnika i posetilaca grada, koji će moći da uživaju u uređenijem saobraćaju i čistijem urbanom okruženju.

Pozicija nove autobuske stanice omogućava bolju povezanost i pristupačnost svim građanima, putnicima i korisnicima, budući da će za dolazak i odlazak moći da koriste različite vidove prevoza: automobile, autobuse, tramvaje, vozove, bicikle... Zahvaljujući postojećoj i novoizgrađenoj putnoj infrastrukturi lokacija u Bloku 42 je daleko pristupačnija od one u Karađorđevoj, što omogućava brži i jednostavniji prilaz stanici iz svih smerova i značajno smanjuje stres putnika i onih koji ih prate ili dočekuju.

Takođe, nova Beogradska autobuska stanica će imati veliki parking na kome će putnici moći da ostave automobile, što je značajna prednost u odnosu na prethodnu koja nije imala adekvatan prostor za tu namenu. Daleko lakše će biti i onima koji autobuse koriste za slanje i prijem pošiljki.

O prednostima novog staničnog kompleksa govorio je i gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić:

– Mi ćemo ovde imati, pored Centralne autobuske stanice, i mesto odakle kreću autobusi koji voze đake na ekskurzije, zatim sportiste čiji klubovi organizuju prevoz, kao i turističke autobuse. Ovde će biti parking gde ćete moći da parkirate i ispratite decu na ekskurzije ili odakle ćete kao turista moći da dođete do svog autobuskog prevoza - istakao je gradonačelnik prilikom jednog od obilazaka.

foto: grad Beograd

Još jedan benefit za građane je povećana bezbednost, budući da su na novoj stanici predviđena brojna moderna rešenja koja će omogućiti sigurno ukrcavanje i iskrcavanje putnika, naročito dece i osoba sa posebnim potrebama.

Nova stanica po standardima navećih svetskih metropola

Komfor i udobnost putovanja takođe će biti značajno unapređeni. Po završetku druge faze koja podrazumeva izgradnju jedne od najmodernijih staničnih zgrada u regionu i šire, nova stanica će svojim korisnicima moći da ponudi sve neophodne sadržaje po standardima najvećih svetskih metropola. Restorani, kafići, posebne lounge zone, specijalizovane čekaonice za majke sa decom, banka, pošta, menjačnica i drugi komercijalni sadržaji će korisnicima omogućiti da se pripreme za putovanje na najudobniji mogući način.

- Ova autobuska stanica će zaista biti jedna od najfunkcionalnijih i najboljih u ovom delu Evrope. Kada se bude završila velika stanična zgrada koju ćemo početi verovatno u toku jeseni ili zime, uz železničku stanicu koja se ovde nalazi, ovo postaje centar autobuskog saobraćaja ne samo Beograda nego i čitave Srbije – istakao je nedavno prvi čovek srpske prestonice.

FOTO: grad Beograd
FOTO: grad Beograd
FOTO: grad Beograd
FOTO: grad Beograd

Pozicija nove stanice idealna je za poslovne ljude iz zemlje i regiona kojima je će biti omogućen brz i lak pristup ključnim poslovnim destinacijama na Novom Beogradu, a s obzirom na odličnu povezanost i unapređenu infrastrukturu biće im daleko dostupnije i poslovne destinacije u drugim delovima grada, ali i širom Srbije.

Na kraju, izgradnja novog staničnog kompleksa predstavlja revitalizaciju prostora koji je do sada bio neuređen i zapušten. Na mestu gde se nekada nalazilo nehigijensko naselje u budućnosti će se nalaziti jedan od simbola glavnog grada koji će moći da stane rame uz rame sa objektima tog tipa po kojima su prepoznatljive evropske i svetske metropole.

Iz svega navedenog jasno je da je strateška odluka o izmeštanju glavne Beogradske autobuske stanice potez koji će dugoročno i u mnogim aspektima, poboljšati saobraćajnu infrastrukturu i kvalitet života u glavnom gradu. U kombinaciji sa izgradnjom metroa, modernizacijom aerodroma i unapređenjem putne i železničke infrastrukture, Beograd će postati efikasniji, održiviji i prijatniji za život.

(Espreso)