Mala Gospojina, Foto: Printscreen/spc

VEROVANJA

Brojni običaji prate Malu Gospojinu, ali se posebno ovaj vezuje za svadbe! Da vam kuća bude puna veselja morate...

Jedan od veoma poznatih običaja koji Mala Gospojina donosi jesu jesenje svadbe

Objavljeno: 21.09.2024. 17:49h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas praznik rođenja Bogorodice, Malu Gospojinu. Brojni običaji prate današnji veliki praznik, a među njima je i onaj koji se odnosi na venčanja i veridbe.

Jedan od veoma poznatih običaja koji Mala Gospojina donosi jesu jesenje svadbe. Od davnina su venčanja počinjala upravo od današnjeg praznika.

Veruje se da je praznik Mala Gospojina dobar dan za venčanja i veridbe. Taj običaj seže u daleku prošlost, a i danas se praktikuje.

Prema narodnom verovanju, na dan kada se slavi veliki praznik Mala Gospojina treba se lepo obući i doterati u čast majke Isusa Hrista i radosti koje je njeno rođenje donelo. Tako će tokom cele godine u vašoij kući vladati mir i veselje.

Na današnji praznik (21. septembar) organizuju se brojne svečanosti: razni sabori i vašari (najpoznatiji su oni koji se organizuju u Negotinu i Šapcu).

Veruje se da i da je bilje ubrano između Velike Gospojine (28. avgust) i Male Gospojine ima lekovita svojstva, kao i da jaja položena između ova dva velika hrišćanska praznika, ostaju sveža čitave godine i kao takva čuvaju se za nasad. Pilići koji su se izlegli u ovom periodu trebalo bi da budu dobre nosilje, na radost domaćina.

Mala Gospojina foto: Printscreen/SPC

Postoji i običaj vezan za zemljoradnike, pa se sa oranjem i setvom ozimnih useva kreće od Male Gospojine. Priprema se na taju način zemlja za zimu i veruje da će Bogorodičin blagoslov doneti brojne plodove.

Bonus video:

(Espreso/ Zena.blic/ Jelena Milenković/ Prenela: T.M.)