Ogrev, Foto: Beta Dragan Gojić

cena ogreva

Pripreme za grejnu sezonu u punom jeku: Evo koliko koštaju drva, a koliko ugalj i pelet ove jeseni

Cene u Novom Sadu i okolini, u zavinosti od vrste drveta, kreću se od 6.000 dinara za kubni metar

Objavljeno: 21.09.2024. 18:06h

Dok Novosađani odbrojavaju poslednje dane leta i pokušavaju da što bolje iskoriste preostale sunčane dane, meteorolozi najavljuju da nas čeka najhladnija zima u poslednjih nekoliko godina.

Oni koji se greju na drva uveliko se pripremaju za zimu, nabavljajući neophodan ogrev za svoj dom.

Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić je u razgovoru za medije istakao da su sva stovarišta u Srbiji odlično snabedevena drvetom, kao i to da su cene drvnih goriva najniže u poslednjetri godine.

Cene u Novom Sadu i okolini, u zavinosti od vrste drveta, kreću se od 6.000 dinara za kubni metar. Takođe, cenu može podići i to ako su dostavljena drva prethodno isečena ili iscepana.

Kako kažu sa jednog stovarišta, potražnja ogreva je u poslednjih nekoliko dana znatno porasla usled meteoroloških prognoza i dolaska zahlađenja, a najviše se traži tvrdo drvo, kao što su bukva ili hrast.

Drvofoto: RINA

U ovom periodu godine je primetno da domaćinstva koja nisu nabavila još uvek ogrev za predstojeću grejnu sezonu polako nabavljaju i to onda generiše blagi rast potražnje – objasnio je prof. Glavonjić. - Šta će se dešavati od sredine novembra do kraja godine, to će u velikoj meri zavisiti od toga kakvo bude vreme.

Na novosadskim stovarištima se, pored drva, mogu pronaći i druge vrste ogreva, kao što su ugalj, briketi i pelet. Cena uglja, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, kreće se od 16.000 do 24.000 dinara po toni, dok su briketi i pelet nešto skuplji i koštaju između 28.000 i 32.000 dinara po toni.

Bonus video:

(Espreso/Dnevnik/M.L.)