Oktoberfest, Foto: AP

NA OPREZU

Nikad jače mere bezbednosti na Oktoberfestu: 600 policajaca, zabrana velikih torbi, a prvi put i ovo

Na Oktoberfestu se do 6. oktobra očekuju milioni posetilaca

Objavljeno: 21.09.2024. 10:07h

U Minhenu danas počinje Oktoberfest, koji će trajati do 6. oktobra, a bezbednosne mere su izuzetno jake, s obzirom na visok nivo opasnosti od islamističkog terorizma.

Posle nedavnog napada na festivalu u zapadnom gradu Solingenu, u kojem su ubijene tri osobe, pitanje bezbednosti je ponovo u fokusu, a organi bezbednosti su izuzetno oprezni i svaka dojava se pomno istražuje, prenosi danas Tagešspigel.

List navodi da se na Oktoberfestu primenjuje sofisticirani bezbednosni koncept - kontrole na ulazima, zabrana velikih torbi, noževa i staklenih flaša, prisustvo velikog broja policijaca i betonske saksije za sprečavanje napada automobilima.

Prvi put će oko 40 ručnih detektora metala biti korišćeno nasumično tokom inspekcija, najavio je direktor popularnog festivala Klemens Baumgertner.

foto: Dragan Kadić, Ilustracija

Kako je naveo, na dužnosti će biti oko 600 policajaca i nekoliko hiljada redara.

Gradonačelnik Diter Rajter izjavio je da su nadležne službe uradile sve što su mogle da osiguraju bezbednost posetilaca. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Bavarske Joahima Hermana, nema konkretnih znakova opasnosti, ali nivo opšte pretnje od islamističkog terorizma je visok.

Kada je reč o ceni piva na ovogodišnjem Oktoberfestu, ona se kreće od 13.60 do 15.30 evra, zbog čega pojedini posetioci negoduju, navodi Tagešspigel.

Na Oktoberfestu se do 6. oktobra očekuju milioni posetilaca

(Espreso/blic/prenela PV)