Izraelska vojska, ilustracija, Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

javljanje

Oglasili se Izraelci, otkrili koje ljude u Libanu su poubijali!

Izraelski vojni portparol tvrdi da je kao deo invazije Hezbolah planirao upad na izraelsku teritoriju sličnu napadu Hamasa iz Gaze na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine.

Objavljeno: 20.09.2024. 19:47h

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Daniel Hagari izjavio je večeras da je, uz Ibrahima Akila, oko deset visokorangiranih komandanata libanskog Hezbolaha ubijeno u izraelskom vazdušnom udaru na južni Bejrut do kojeg je došlo danas.

Hagari je na konferenciji za novinare rekao da su se Akil i drugi članovi elitne Hezbolahove jedinice Radvan okupili u suterenu jedne zgrade kada su ciljani i ubijeni.

Tajms ov Izrael prenosi da je Hagari rekao da su to bili "komandanti koji su pripremili i predvodili plan terorističke organizacije Hezbolah da napadnu severnu teritoriju države Izrael, a izveli bi ga na dan kada naredba bude izdata".

Hezbolah, ilustracijafoto: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Izraelski vojni portparol tvrdi da je kao deo te invazije Hezbolah planirao upad na izraelsku teritoriju sličnu napadu Hamasa iz Gaze na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine. Potom je počeo rat Izraela i te palestinske islamističke organizacije.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je u međuvremenu na platformi Iks objavio saopštenje da će ta zemlja nastaviti "redosled akcija u novoj fazi" sukoba sa Hezbolahom dok ne bude postignut cilj da se Izraelci raseljeni zbog prekograničnog sukoba bezbedno vrate u svoje domove.

Galant je rekao da je završena procena situacije sa šefom izraelske vojske i visokim oficirima posle ubistva komandanta Hezbolaha Akila u Libanu.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)