Škola, Foto: RINA

školovanje

Zadatak za 6. razred posvađao Srbe na internetu: Stefan objavio pitanja iz matematike, a onda je nastao haos

Tviteraš iz Srbije Stefan, odnosno, kako se potpisuje na Iksu "Greška generacije" podelo je sa svojim pratiocima zadatak iz knjige za matematiku koji je, kako je naveo, dobio od sestričine (13) koja pohađa osnovnu školu

Objavljeno: 20.09.2024. 19:48h

Zadatak iz Matematike za šesti razred osnovne škole, uspeo je, verovali ili ne, da posvađa Srbe na društvenim mrežama. Nekome lagan, nekome ko tuč težak, pokazao je da reči učitelja "ovo moraš da znaš u po noći", ne piju baš vodu kada se sa školom završi pre dve ili tri decenije.

Tviteraš iz Srbije Stefan, odnosno, kako se potpisuje na Iksu "Greška generacije" podelo je sa svojim pratiocima zadatak iz knjige za matematiku koji je, kako je naveo, dobio od sestričine (13) koja pohađa osnovnu školu.

Ono što je njemu, većini tviteraša, ali i potpisniku ovih redova palo na um nakon pogleda na zadatak bila je logična misao čoveka koji je osnovnu školu završio pre skoro četvrt veka: "Bože, hvala ti što više ne idem u školu".

Jedni ne znaju, drugi kažu da znaju - ali ne daju rešenje

U komentarima koji su nastupili ispod slike zadatka, ubrzo je počela da se zahuktava prava rasprava. Dok su jedni pisali kako je ovo "ladna voda", te da se radi "levom rukom", drugi su pošteno priznali da samo belo mogu da gledaju u papir - i ništa.

"Ovo je bas lako, prešla pogledom i rešila, ovde nema neke komplikovane matematike, troluješ nas, ja sam nasela, stvarno pomislih ima nešto", napisala je među prvima jedna Neda.

I dok je ona bila suptilna oko kritike da se radi o "lakom matematičkom zadatku", nekolicina njih je bila malo više oštrija.

"Ako ovo ne znaš da izračunaš, ne znam kako si živ", "Ako je ovo teško, onda kao da nisi ni išao u školu, ne brini", "Moguće da si dosta odsustvovao sa nastave", bili su samo neki od njih.

"Ne radi se o tome da je teško, već da je mrzim"

A onda se oglasila i druga strana, koja je u agoniji gledala belo u zadatak, dovoljno hrabra da prizna kako zadatak ne ume da uradi, što zbog činjenice da su matematiku učili pre dosta godina, što zbog toga da im je i tada zadavala veliku glavobolju.

"Mrzim je oduvek. Iz dna duše. Ali me proganja. Uhodi g***o jedno. Evo, već treći put u životu, sada treći razred. Duševna bol je realna", napisala je jedna Lidija.

Konstatacije da je zadatak lak, bile su "trn u oku" jednoj drugoj tviterašici.

"Ma ko su bre ove lažovčine po komentarima što kao znaju sve da reše lagano, gde ste bili kad mi je trebala dvojka da prepišem od vas, ajde ćao", rekla je Andrea.

Drugima je ipak bilo stalo da iskažu svoje emocije prema matematici.

"Ovde uopšte nije poenta da li je zadatak težak ili nije, poenta je da mi neki mrzimo matematiku i mrzeli smo je uvek i zahvalni smo što nismo đaci it’s not that deep", ponovo se oglasio Stefan navodeći kako nije bilo pitanje o težini zadatka već o samoj matematici.

Svi matematičari - niko da kaže rešenje

A bilo je i onih koji su komentare "kako je lako", "rešio na pogled", "prosto ko pasulj", potkačili u jednoj rečenici.

"Što je neko napisao svi znaju a svi dobili različit rezultat", kratko je napisao ovaj tviteraš.

Na kraju, celokupna rasprava može da se sumira u jednom tvitu:

"Sorabi, veliki matematičari, pobiju se da li se prvo oduzima, množi ili deli. Čitam komentare.."glasio je tvit ovog tviteraša.

Kako rešiti zadatak?

Prema savetu tviteraša iz Srbije, koji nije dao rešenja, već je otkrio kojim redom idu operacije, zadatak će se uspešno rešiti sledećim koracima: - puta - = +, kvadratni koren je srazmerno kvadriranju, samo obe radnje treba primeniti i na imeniocu i na brojiocu.

Pa, probajte i javite nam rezultat, da vidimo da l su nam rešenja ista.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Stevica Rajčetić/Preneo D.M.)