Donald Tramp, Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

odlučeno

Jednoglasno: Kongres doneo hitnu odluku zbog Trampa!

Demokrate i republikanci su ove nedelje razgovarali sa agencijom kako bi saznali da li su potrebna dodatna sredstva

Objavljeno: 20.09.2024. 19:41h

Američki kongres je odobrio zakon kojim se zahteva od Tajne službe da štite predsedničke kandidate istim standardom kao što štite predsednike i potpredsednike.

Zakonodavci se trude da osiguraju da američka tajna služba ima dovoljno novca i resursa da zaštiti predsedničke kandidate usred ponovljenih pretnji nasiljem. Nejasno je, međutim, koliko mogu da urade samo nedeljama pre izbora, ili da li bi dodatno finansiranje odmah napravili razliku.

Demokrate i republikanci su ove nedelje razgovarali sa agencijom kako bi saznali da li su potrebna dodatna sredstva. Senator iz Konektikata i predsednik komiteta za potrošnju koji nadgleda Tajnu službu demokrata Kris Marfi rekao je da Kongres želi da bude siguran da će, ako bude trošio nove dolare, "to pomoći situaciji od sada do inauguracije".

Donald Tramp i Kamala Harisfoto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Marfi je rekao da bi novi novac mogao da finansira dronove, partnerstva sa drugim agencijama koje bi mogle da pruže trenutnu pomoć i plaćanje prekovremenog rada za agente. Verovatno će biti dodat predlogu zakona o obustavi potrošnje koji će Kongres razmotriti sledeće nedelje kako bi vlada nastavila da funkcioniše, bilo u formi omogućavanja Tajnoj službi da brže troši novac ili u vidu davanja dolara za hitne slučajeve.

Napori su usledili nakon pokušaja atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u julu i nakon što su agenti Tajne službe tokom vikenda uhapsili čoveka sa puškom koji se krio na golf terenu u Trampovom klubu na Floridi.

"Mi imamo odgovornost ovde u Kongresu da dođemo do srži problema kako bismo otkrili šta možemo da uradimo povodom toga", rekao je u utorak predsednik Kongresa republikanac Majk Džonson."Ovo nije stranačko pitanje. Obe strane rade na tome." Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris rekao je u četvrtak da "moramo da dovedemo Tajnu službu u poziciju da njeni štićenici budu zaštićeni na najveći mogući način".

U zajedničkoj izjavi nakon usvajanja zakona, republikanac Majk Loler i njegov ko-sponzor, demokrata Riči Tores iz Njujorka, pozvali su Senat da usvoji zakon, a predsednika Džozefa Bajdena da ga potpiše.

Oni su zahvalili Bajdenu na proširenju Trampove bezbednosti, ali su rekli da "bez usvajanja i primene ovog zakona, ova poboljšana zaštita neće biti kodifikovana u zakonu i da je podložna promenama s vremenom".

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)