Bugarska banica, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

PRSTE DA POLIŽEŠ

Originalni recept za banicu koju je Novak Đoković tamanio u Bugarskoj: Zdrava pita koju ćete smazati očas posla!

Na mrežama se pojavila fotografija na kojoj Novak Đoković jede lokalni specijalitet - bugarsku banicu.

Objavljeno: 20.09.2024. 19:10h

Ova vrsta pite sadrži belo brašno i gluten, koje je naš teniski as pre mnogo godina izbacio iz ishrane.

Bugarski specijalitet, koji je jeo Novak Đoković, zove se banica. Ona se pravi od belog brašna, a poznato je da je on ovu namirnicu odavno izbacio iz ishrane. Zbog toga su fanovi burno reagovali na mrežama i ostavili brojne komentare.

Ovo je originalni recept za banicu.

Sastojci:

  • 200 ml ulja
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 400ml slane, hladne vode
  • 1 kg belog brašna
  • Nadev:
  • 400g punomasnog sira
  • 4 jaja
  • 250g putera ili margarina

Priprema:

Zamesiti mekše testo od brašna, ulja, sirćeta i slane vode. Mesiti sve dok ne počne da se odvaja od ruku i radne površine.

Testo podeliti na 4 dela, svaki od njih dalje mesiti, pa podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu razviti na veličinu tanjirića za tortu, pa obilno namazati rastopljenim puterom i poređati jednu na drugu. Ove 4 gomile sa po 5 listova treba pokriti krpom i ostaviti 10 minuta da miruju.

Svaku "gomilu" posebno razvući preko čarsava u tanku koru, obrezati krajeve, pa poškropiti rastopljenim puterom (koji je ostao od mazanja testa) i filom od sira i jaja.

Bugarska banicafoto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Uz pomoć krpe uviti rolnu i staviti je u namazani pleh. Isto uraditi sa svim "gomilama". Testo ređati u razmacima, jer se listovi moraju ispeći sa svih strana, da bismo dobili hrskavu koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle izvesnog vremena pokriti papirom da ne izgori, pa peći dalje sve ukupno oko 40 minuta, a krajnji proizvod treba da bude hrskav spolja i mekan iznutra.

Ovi sastojci izazvali su burne reakcije i komentare ispod Novakove fotografije na kojoj se pohvalio kako uživa u ukusu poznatog bugarskog jela.

Fanovi su odmah podsetili da srpski teniser nije jeo hleb i peciva od 2010. godine, a kao i da su svi izgledi da se njegova dijeta bez glutena završila nakon što je postigao u karijeri sve što se može zamisliti.

Bonus video:

(Espreso/informer/T.M.)