Vojska Izraela, ilustracija, Foto: EPA/ATEF SAFADI

eskalacija

Scenario sudnjeg dana: Bliskoistočno bure baruta je na korak od eksplozije: Njegova detonacija bi uzdrmala i Evropu

Suočavamo se sa svim rizicima sveopšteg regionalnog sukoba

Objavljeno: 20.09.2024. 18:25h

Izrael je pokrenuo strašan napad na Bejrut nakon što je militantna grupa Hezbolah lansirala više od 140 projektila zbog osvete za napad pejdžer eksplozivima koji su širom Libana ubili više desetina osoba, piše "Tajms". Ambasador Libana u Velikoj Britaniji Rami Mortada smatra da bi izraelska kopnena invazija na Liban mogla da izazove scenario "sudnjeg dana", ali i da libanske trupe "neće sedeti skrštenih ruku".

Prema njegovim rečima, "sukob na Bliskom istoku lako bi mogao da se prelije u Evropu". Smatra da je militantna grupa Hezbolah značajno ojačala.

"Suočavamo se sa svim rizicima sveopšteg regionalnog sukoba i to je ono što neumorno pokušavamo da izbegnemo. Nadajmo se da nećemo stići dotle, jer je ovo scenario sudnjeg dana za sve. Postoji mnogo opasnih aspekata za Bliski istok koji bi mogli da dođu do Evrope i šire", rekao je Mortada.

Bejrut, ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/ Guardian News

Nakon izraelskog napada početkom nedelje, oglasio se vođa Hezbolaha Hasan Nasralah. On je poručio da je operacija eksplozija pejdžera "prešla sve crvene linije".

"Neprijatelj je otišao izvan svake kontrole, zakona i morala. Hezbolah je pretrpeo neviđeni udarac kada je eksplodiralo hiljade komunikacionih uređaja operativaca. To je masakr, čist čin rata zbog čega će se Izrael suočiti sa odmazdom i pravednom kaznom", izjavio je vođa Hezbolaha.

Bonus video:

(Espreso/Mondo/Aleksandar Blagić/Preneo: V.Š)