Dunav, Foto: Zorana Jevtić

obratite pažnju!

Nivo Dunava u Srbiji nastavlja da raste: Meštani se spremaju za vrh poplavnog talasa, RHMZ izdao upozorenje

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba RHMZ uvodi vanredna hidrološka osmatranja

Objavljeno: 20.09.2024. 12:50h > 12:53h

Nivo Dunava nastavlja da raste i u Srbiji i nastaviće da raste naredna četiri dana, navodi se u najnovijem hidrološkom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). U 13 časova u Vladi Srbije zaseda Štab za vanredne situacije. Mere redovne odbrane od poplava proglašene su juče na jednoj tački - na Bezdanu, naselju u opštini Sombor, gde Dunav i ulazi u Srbiju.

Na Dunavu narednih dana vodostaji će biti u porastu. Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod:

  • Apatina 20. septembra
  • Novog Sada 21. septembra
  • Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra
  • Nivou su sa tendencijom dalјeg porasta

"Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra, ispod granica vanredne odbrane od poplava", navodi se na sajtu RHMZ.

U Bezdanu meštani postavljaju džakove sa peskom

Kako piše N1, jedan deo Bezdana je već poplavljen, a prizemlja kuća su blago pod vodom. Kako se može videti na terenu, ljudi na vrata kuća postavljaju džakove sa peskom, u slučaju da se nivo vode podigne.

foto: Nenad Kostić

Nivo Dunava kod Apatina

„Ova redovna odbrana od poplava, kako navodi reporterka N1, sprovodi se duž pojasa od 20 kilometara – od granice sa Mađarskom do mesta Kučke kod Apatina.

Vanredna odbrana od poplava, koja još nigde nije proglašena u Srbiji.

Stanje voda u Srbiji danas

Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna četiri dana.

Vodostaj Save je u manjem porastu sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

Na grafikama koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod, danas je prelazak granice redovne odbrane zabeležen kod Bezdana, a sada se visoki vodostaj očekuje u Apatinu.

Nivo reka u Srbiji i prognoza

Kada se proglašava redovna, a kada vanredna odbrana od poplava

Redovna odbrana od poplava proglašava se kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata, objašnjeno je na zvaničnom sajtu RHMZ.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i drugo).

Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i drugo.

Kako je za "Blic" ranije objasnio Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ, redovna odbrana od poplava se za svaki sektor proglašava prema određenim objektima za odbranu.

To su visine pri kojima, kada se one prevaziđu, predstavljaju znak za uzbunu za nadležne javne ustanove.

Dejan Vladikovićfoto: Printscreen/RTS

Redovna odbrana se proglašava kada nivo reke stigne do osnove ili baze nasipa. Drugu, vanrednu odbranu od poplava, ne treba mešati sa vanrednim stanjem. Vanredno stanje se proglašava kada je užasna kataklizma kao što su bili 2014. Obrenovac i Krupanj. To se sada desilo u Češkoj, Slovačkoj i Donjoj Austriji, ali kod nas nije, i neće. Granica vanredne odbrane od poplave znači da je voda stigla do jedan metar od krune ili vrha nasipa. Neke države imaju tri nivoa odbrane od poplave, to su uglavnom zemlje u EU – objasnio je Vladiković.

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba RHMZ uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

Bonus video:

(Espreso/Blic/M.L.)