Pravni fakultet, Foto: Zoran Jevtić

noviteti

Na Pravnom fakulteti novi master – „Pravo i rod“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na predstavljanju novog master programa izjavila je da bez rodne ravnopravnosti ne može biti ni vladavine prava ni napretka društva

Objavljeno: 20.09.2024. 11:48h

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu predstavljen je novi master program "Pravo i rod" koji će do kraja meseca moći da upišu studenti sa završenim studijama prava, društvenih i humanističkih nauka.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na predstavljanju novog master programa izjavila je da bez rodne ravnopravnosti ne može biti ni vladavine prava ni napretka društva.

foto: Printskrin/RTS

„Pravo mora da prati život i neophodno je da imamo relevantne stručnjake koji će se specijalizovati kako bi na naučno utemeljen i jasan način bili u mogućnosti da pruže odgovore o rodnim ulogama i diskriminaciji“, istakla je Janković.

Govoreći o programu predstavnicima akademske zajednice, nevladinog sektora i pravosudne akademije, poverenica je ; rekla da je dobro što će budući master studenti imati mogućnost da znanja o primeni principa rodne ravnopravnosti stiču od najeminentnijih profesora.

Kako je saopšteno, Poverenik kao partner od početka učestvuje u pripremi novog master programa Pravo i rod, zajedno sa Fondacijom Centar za demokratiju, čija je generalna sekretarka Nataša Vučković istakla da su ovakvi programi namenjeni svima koji rade u zakonodavstvu, državnoj upravi i pravosuđu, a žele da doprinesu rodnoj ravnopravnosti i boljoj poziciji žena u društvu.

foto: Printscreen/Google street view

Razvoj i promociju ovog nastavnog programa na Pravnom fakultetu podržava i Misija OEBS u Srbiji, studijski program će se odvijati na engleskom jeziku, a predavači će biti profesori beogradskog i evropskih univerziteta.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)