Radijator, Foto: EPA/TOLGA AKMEN, Aleksandar Stojanović, beta dragan gojić

grejna sezona

Kada počinje grejna sezona u Srbiji? Remonti toplana pri kraju, a u 4 grada postoje problemi

Stanje remontnih radova praktično na samom kraju

Objavljeno: 20.09.2024. 10:25h

Većina toplana u Srbiji trenutno radi remonte, potvrdio je direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

Taj posao trebalo bi da bude okončan do 15. oktobra kada zvanično počinje grejna sezona i da toplane spremno dočekaju sezonu grejanja.

Prema njegovim rečima od oko 60 gradova i opština koji imaju daljinske sisteme grejanja, u četiri postoje finansijski problemi, koji nemaju veze za tehničkom pripremom za početak sezone, a reč je o Vrbasu, Bečeju, Senti i Jagodini.

-Ministarstvo rudarstva i energetike je upoznato sa tim problemima i nadam se da će se naći rešenje da se dugovi reprogramiraju i da i u ovim mestima imamo obezbeđeno grejanje – rekao je Stojanović.

Naveo je da je prema informacijama koje je Udruženje toplana dobilo poslednjih dana, stanje remontnih radova praktično na samom kraju.

Radijatorfoto: Profimedia

-Oni će do grejne sezone biti završeni, sa izuzetkom nekih priključaka i delova distributivnog sistema koji će se još završavati, ali to neće ugrožavati grejnu sezonu – rekao je on, piše „Politika“.

Kada je reč o mogućim poskupljenjima grejanja, rekao je da o tome odlučuju lokalne samouprave i da se poslovanje sistema grejanja ne sme dovesti u pitanje.

Shodno propisima, toplane zahteve za korekciju cena, predaju do 1. septembra, a nadležni organi jedinica lokalne samouprave odlučuju o zahtevima i toplane obaveštavaju o donetim odlukama.

Bonus video:

(Espreso/ Bizportal/M.L.)