Dunav u Mađarskoj, Foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

POPLAVNI TALAS stiže

Stanovnici 2 grada u Srbiji upozoreni zbog rasta vodostaja Dunava: Ove stanice će ući u redovnu odbranu od poplava

Zbog porasta nivoa vode u Dunavu u JPV „Vode Vojvodine“ održan je radni sastanak sa predstavnicima opština i gradova čija se mesta naslanjaju na rečni tok Dunava

Objavljeno: 20.09.2024. 07:35h > 07:42h

Na Dunavu će narednih dana vodostaji biti u porastu i prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod Apatina u petak 20. septembra, kod Novog Sada 21. septembra, a kod Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra sa tendencijom daljeg porasta.

Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra ispod granica vanredne odbrane od poplava.

Apatin i Bezdan prvi ulaze u granicu redovne odbrane od poplava

Prema poslednjim podacima za četvrtak, Dunav je kod hidrološke stanice Apatin visok 515 cm, a očekuje se da:

  • u petak bude 580 cm
  • u subotu 610 cm
  • u nedelju 638 cm
  • u ponedeljak 650 cm

Pošto je kod ovog mesta granica od redovne odbrane od poplava 600 cm, znači da će je u subotu preći, sa tendencijom daljeg rasta. Za prelazak granice vanredne odbrane potrebno je da dostigne 750 cm.

Hidrološka stanica Bezdan, prema podacima RHMZ, će dostići nivo

  • u petak 552 cm
  • u subotu 592 cm
  • nedelju 624 cm
  • ponedeljak 665 cm, što će biti najviši nivo Dunava tog dana u Srbiji.

Za Bezdan je granica redovne odbrane 500, dok je granica vanredne odbrane 700 cm.

Kada se proglašava redovna, a kada vanredna odbrana od poplava

Kako je za „Blic“ objasnio Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ, redovna odbrana od poplava se za svaki sektor proglašava prema određenim objektima za odbranu.

To su visine pri kojima kada se one prevaziđu predstavljaju znak za uzbunu za nadležne javne ustanove.

- Redovna odbrana se proglašava kada nivo reke stigne do osnove ili baze nasipa. Drugu, vanrednu odbranu od poplava ne treba mešati sa vanrednim stanjem. Vanredno stanje se proglašava kada je užasna kataklizma kao što su bili 2014. Obrenovac i Krupanj. To se sada desilo u Češkoj, Slovačkoj i Donjoj Austriji, ali kod nas nije, i neće. Granica vanredne odbrane od poplave znači da je voda stigla do jedan metar od krune ili vrha nasipa. Neke države imaju tri nivoa odbrane od poplave, to su uglavnom zemlje u EU – objasnio je Vladiković.

Sve stanice do Novog Sada ulaze u redovnu odbranu, da li će je prevazići?!

Na pitanje da li ima razloga za zabrinutost zbog porasta nivoa vode u Dunavu, iz RHMZ su odgovorili da u odnosu na pre dva do tri dana nema značajnih promena što znači da se ne očekuje prekoračenje vanredne odbrane od poplava.

Dunavfoto: Nenad Kostić

Poplave u Poljskoj ostavile su katastrofalne posledice

Hidrolog Vladiković je napomenuo da će kod nas, od Bezdana do Novog Sada, sve stanice ući u redovnu odbranu od poplava, dok će nizvodni deo Dunava, Zemun, Pančevo, Smederevo, i niže ka Gradištu, izostati prelazak granice redovne odbrane od poplave jer će i rad hidroelektrane Đerdap uticati da ovaj tok ne bude kao uzvodni. Prema njegovim rečima, talas će nastaviti i približiće se granici vanredne odbrane od poplava, ali je neće prevazići!

Osim kiše u Evropi, pao je i sneg na Alpima koji će se topiti i usporiće opadanje ovog talasa, zbog čega će on biti produžen. Sreća u nesreći je što je kod nas duže vladala suša, i prema rečima Dejana Vladikovića, i padavine koje su izazvale potop u Evropi su kod nas bile 10 puta manje.

Kakva je procedura kada Dunav pređe redovnu granicu od poplava

U ovakvim situacijama procedura je da kada RHMZ izda upozorenje, na osnovu jačine i dužine trajanja situacije, podaci se šalju javnim preduzećima, a nadležni su „Vode Vojvodine“ i „Srbija vode“, pošto jedno JVP vodi računa o levoj, a drugo o desnoj obali ove reke.

-Nadležna preduzeća su već preduzela mere, osiguravaju se slabe tačke, ako ih ima spremiće stanice, ekipe će biti na licu mesta, ako postoje mobilni nasipi biće spremni. Za slučaj evakuacija je nadležan i Sektor za vanredne situacije. Ima pojedinih slabih tačaka, to je naselje Kamenjar i Ribarsko ostrvo kod Novog Sada. To su mesta gde su kuće građene u poplavnom području i kada naiđe veća voda oni imaju strašne probleme. Svi su već upozoreni. Ovo je ozbiljna pojava, ali mi se nadamo da ovde neće biti većih problema – izjavio je Dejan Vladiković.

Nasipi zaštićeni, svi su u pripravnosti

Zbog porasta nivoa vode u Dunavu u JPV „Vode Vojvodine“ održan je radni sastanak sa predstavnicima opština i gradova čija se mesta naslanjaju na rečni tok Dunava :

  • Novi Sad
  • Sombor
  • Apatin
  • Odžaci
  • Bač
  • Bačka Palanka
  • Bački Petrovac
  • Beočin
  • Sremski Karlovci
  • Titel
  • Inđija
  • Zrenjanin
  • Stara Pazova
  • Pančevo
  • Kovin

-Preduzimaju se sve preventivne mere kako bi pravovremeno odreagovali i bili spremni za najavljene vodostaje u narednim danima – objavljeno je na sajtu JPV.

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije u Somboru je zaključeno da su:

  • nasipi dobro utvrđeni
  • vrši se redovan obilazak terena
  • postoji stalna komunikacija i koordinacija rada svih koji učestvuju u zaštiti od poplava
  • pravovremeno se obaveštava javnost

-Aktivirana su i stavljena u pripravnost sva javno komunalna preduzeća sa svojim kadrovskim i materijalnim kapacitetima, jedinica Civilne zaštite grada Sombora, kao i dobrovoljno vatrogasna društva. Štab za vanredne situacije Sombora upućuje apel sugrađanima da prate preporuke i uputstva nadležnih službi i apel vlasnicima vikendica u vikend naseljima „Baračka“, „Daraži fok“ i „Dondo“, da napuste objekte vikendica i da ih ne posećuju zbog sopstvene bezbednosti. Takođe, obaveštavamo građane da je pristup vodnim objektima (Prevodnica Bezdan, sigurnosna ustava Šebešfok i vodozahvatna ustava Bezdan) zabranjen – navodi se u saopštenju.

Meštanin Bezdana kaže za „Blic“ da najmanje dva puta godišnje čekaju da poraste nivo Dunava, a najčešći razlog visokog vodostaja je topljenje snega.

Poplave su zarobile srednju Evropu, dok se Srbija sprema za redovnu odbranu od poplava

-Nama će voda ući u Vikend naselje „Baračka“. Ulazi na 520, a kada se zaista bojimo poplava to je kada vode dođe na sedam metara, kao što je bio slučaj 2013. godine. Ove godine neće biti toga. Ljudi koji imaju vikendice su podigli sve što imaju na sprat objekta. Kod nas su nasipi visoki. Naši preci su ih ostavili i zato se plašimo tek kada pređe 7-8 metara. Ostala naselju su pored kanala, a u „Baračku“ voda stalno ulazi – kaže meštanin.

Poplave u Budimpeštifoto: Espreso

Ističe da iz „Vode Vojvodine“ redovno obilaze nasip i da vlasnici vikendica ne žive u području gde se očekuje voda.

"Sreća da je bilo suše, a i Đerdap će pomoći"

-Pratimo uvek šta se dešava sa Dunavom u Budimpešti, jer treba oko tri do tri i po dana da stigne do nas, ali sada će i tamo biti za 30 cm niže nego što je bilo 2013. godine. Voda se dosta razliva i dok stigne do nas sigurno neće biti sedam metara. U Srbiji je od nas, od Bezdana, do Novog Sada obezbeđeno sve nasipima i to su ozbiljni nasipi – kaže stanovnik Bezdana za „Blic“.

Podseća da zbog velike suše spremišta za vodu nisu bila puna i sada će se voda puštati i u kanale po Vojvodini i računaju da će na dalji tok reke uticati i Đerdap.

-Svemu se ozbiljno pristupa i svi meštani su obavešteni da dolazi voda.Vikendice su tako i napravljene, imaju sve poluspratove i vlasnici su sklonili svoju imovinu.

Kako je za „Blic“ objasnio naš čuveni klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević poplave u Srbiji su izbegnute, ali se očekuje talas visokih voda i prema najavama hidrologa to ne bi trebalo da bude kritično.

-Nivoi koji se očekuju su blizu graničnih upozorenja, ali ne mogu da dovedu do poplava, posebno do značajnijih poplava. Velike reke su zbog suše bile vrlo blizu minimuma i ima prostora gde će voda koja bude dolazila do Srbije da se smesti. Imamo i Đerdap kojim možemo donekle da kontrolišemo nivo Dunava - kaže Đurđević.

Ističe da je već pokazano da bi bez klimatskih promena akumulacija kiše koja je pala bila 20 odsto manja. Ako je na nekoj lokaciji palo oko 300 litara kiše, to znači da bi bilo 60 litara manje da nema uticaja klimatskih promena i na mnogo većem broju lokacija bi bilo manje rizika od poplava.

-Klimatske promene imaju direktan uticaj na celu ovu epizodu i da ih nema ishod ciklona „Boris“ bi bio daleko manje opasan i po ljude i materijalna dobra. Direktno utiču da ovakvi ekstremi budu još ekstremniji nego u prošlosti – rekao je Đurđević za „Blic“.

Isključuju struju tokom redovne odbrane od poplava

I građanima opštine Apatin upućeno je obaveštenje da se očekuje rast vodostaja Dunava.

-Obaveštavaju se svi vlasnici objekata – vikendica u vikend-naselju „Vagoni“ da sav nameštaj, opremu i pokretna materijalna sredstva uklone sa navedene lokacije ili da istu podignu na viši nivo kako bi se smanjila šteta u slučaju prelivanja vode iz korita Dunava. Elektrodistribucija će, na navedenoj lokaciji, u naredna dva dana isključiti struju, kada se očekuje proglašenje redovne odbrane od poplava - navedeno je u hitnom saopštenju.

Bonus video:

(Espreso/Blic/M.L.)