Foto: Printscreen/Youtube/Efsane Tarifler

prijatno

Pored ovog recepta pekara vam neće pasti na pamet: Pecivo koje možete jesti sa ajvarom, slaninicom ili jogurtom

Ako volite pecivo ovo će definitivno postati vaše omiljeno

Objavljeno: 19.09.2024. 16:38h

Kupovina doručka u pekari nije najsrećnija opcija, ali ako nemam drugu alternativu uvek se oslonimo na nju.

Slani štapići su čest izbor kada je doručak u pitanju, a ako ste mislili da su oni komplikovani za pripremu znajte da ste se prevarili.

Evo kako da ih napravite u svojoj kuhinji i uživate u njima dok su još topli. Odlični su u kombinaciji sa ajvarom, slaninicom, jogurtom ili drugim pikanterijama koje volite da jedete za doručak.

Testo:

500 g mekog brašna

7 g suvog kvasca

2 čajne kašičice šećera

1 čajna kašičica soli

300 ml ml mlakog mlijeka

70 ml ulja

1 čep sirćeta

Sastojci za slani preliv:

3 čajne kašičice brašna (meko)

1 čajna kašičica soli

2 supene kašike vode

foto: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti

Priprema:

U posudu sipati brašno, suvi kvasac i šećer, pa dodati mleko. Sve pomešati i ostaviti da kvasac malo krene. Potom postepeno dodavati brašno, pa mleko, vodeći računa da testo ne bude tvrdo.

Prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom da nadolazi 20 minuta. Nakon toga dobro premesiti testo na radnoj površini i ostaviti da ponovo naraste oko 1h.

Potom ga premesiti, podeliti na kuglice i ostaviti pod folijom da odmore 15 minuta. Zatim ih razoklagijati ovalno u tanku kiflu, štapić, pa urolati. Formirane štapiće rasporediti u 2 reda u pleh obložen pek papirom i ostaviti oko 20minuta da testo odmori pre pečenja.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)