Devojčica, Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

rebalans budžeta

Uvećava se roditeljski dodatak i paušal za decu rođenu 1. januara 2024. godine

Ovim zakonom ubrzaće se proces ostvarivanja prava na dečji dodatak i omogućiti smanjenje dokaza koji su potrebni da bi se ovo pravo ostvarilo

Objavljeno: 19.09.2024. 13:36h

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu. Ukupni prihodi predviđeni Predlogom iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi dinara, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđen inicijalnim budžetom za ovu godinu.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.864,8 milijardi dinara (povećanje od 106,2 milijarde dinara), a neporeski u iznosu 275,1 milijarda dinara (povećanje od 28,4 milijarde dinara).

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 3,8 odsto BDP-a, što je više od originalne procene koja je iznosila 3,5 odsto. U apsolutnom iznosu to je 8.946,2 milijarde dinara, odnosno 76,3 milijarde evra.

Predloženim rebalansom budžeta su, između ostalog, predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu, odbrambeni sektor.

Na današnjoj sednici usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim je predviđeno povećanje iznosa roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dete, za decu rođenu 1. januara 2024. godine i kasnije.

Bebafoto: Anastasiia Shandra / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovim zakonom ubrzaće se proces ostvarivanja prava na dečji dodatak i omogućiti smanjenje dokaza koji su potrebni da bi se ovo pravo ostvarilo.

Takođe, biće ostvareno i pravo na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, kao i za decu korisnika novčane socijalne pomoći, u slučaju da jedinica lokalne samouprave ne finansira navedeno pravo.

Bonus video:

(Espreso/Blic/M.L.)