Vladimir Putin, Foto: AP

I ŠTA SADA?

Vladimir Putin postavio ultimatum!

ISW se u svom izveštaju poziva na komentare koje je u nedelju dao Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR), na međunarodnoj konferenciji održanoj u Kijevu

Objavljeno: 19.09.2024. 12:57h

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je ultimatum po pitanju invazije na Ukrajinu, prema stručnjacima i zvaničnicima u Kijevu, dok u međuvremenu rat nastavlja da nanosi teške gubitke ruskoj vojsci, ali i domaćem poverenju u "specijalnu vojnu operaciju", kako se u Rusiji naziva invazija na Ukrajinu.

Prema istraživačkom centru Institut za proučavanje rata (ISW), "Rusija navodno ima za cilj da postigne odlučujuću pobedu u Ukrajini do 2026. godine, pre nego što privreda počne ozbiljno da trpi".

ISW se u svom izveštaju poziva na komentare koje je u nedelju dao Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR), na međunarodnoj konferenciji održanoj u Kijevu. Budanov je rekao da će 2025. biti kritična godina za Rusiju u sukobu jer se bori s nedostatkom osoblja i poteškoćama u vojnom sektoru.

"Smanjene sposobnosti regrutacije"

Prema nedavnoj analizi tik tenka Rand Corporation, ruska "taktika velikog broja žrtava" u Ukrajini, kao i loše postupanje s vojnim osobljem, smanjili su i spremnost vojnika za borbu i poverenje javnosti u vojnu kampanju.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga izvestio je da je Rusija izgubila ukupno 635.880 vojnika od početka invazije u februaru 2022. godine, što se otprilike poklapa s britanskim i nekim drugim zapadnim procenama o oko 600.000 ruskih vojnika.

Iako su te brojke, kako navodi Njuzvik, verovatno "napumpane", značajni gubici koje je pretrpela ruska vojska naterali su Kremlj da preduzme drastičnije mere regrutacije kako bi osigurao da vojni redovi ostanu popunjeni.

ISW ove mere uzima kao dokaz "rastućih troškova i poteškoća u sposobnosti ruske vojske da nastavi da regrutuje osoblje".

Budanov je dodao da je aktuelni upad Ukrajine u rusku regiju Kursk, zajedno s napadima bespilotnim letelicama i projektilima na rusku teritoriju, umanjio podršku ratu unutar Rusije i razbio "mit" o nepobedivosti te zemlje.

Kirilo Budanovfoto: Handout / AFP / Profimedia

"Ili mobilizacija ili smanjenje intenziteta operacija"

Kao rezultat toga, Budanov upozorava da se Putin sada suočava s rokom koji ističe da ili pokrene još jednu mobilizaciju ili da smanji intenzitet operacija unutar Ukrajine.

Neuspeh u osiguranju pobede u Ukrajini, dodao je, takođe će uništiti nade Moskve da će Rusija ostati globalna supersila u narednim decenijama.

Bonus video:

(Espreso/ Jutarnji list/ Prenela: T.M.)