Lejla Ćeranić, Foto: Kurir

kju groznica

"Može se razviti i u hroničnu bolest": Doktorka Ćeranić o "Kju" groznici, ovo su simptomi groznice koja kosi!

Bolest liči na infekciju gde čovek samo ima povišenu temperature, a kada dođe do upale pluća javljaju se klasični simpotmi malaksalost upala mišića, kašljanje

Objavljeno: 19.09.2024. 11:47h

Postoji li opasnost da “Kju” groznica dođe i do Srbije? Ovo je pitanje koje se sve češće ovih dana može čuti, a razlog je sve veći broj zaraženih u susednoj Crnoj Gori.

Virus koji se na ljude prenosi sa životinja mnoge zabrinjava, a meštani nikšićke i danilovgradske opštine proteklih dana su protestovali zbog lokacija na kojima su eutanazirane životinje zakopane.

Dopisnik Kurira Emir Ličina je na ovu temu razgovarao sa doktorkom Lejlom Ćeranić, infektologom.

- "Kju" groznica je infektivna bolest koju čovek dobija preko zaraženih životinja, a uglavnom je prenose koze, ovce i goveda. Oni je izlučuju preko mokrće I fecesa. Najčešće se zaražavaju stočari koji rade sa zaraženim životinjama, a u organizam dolazi udisanjem, i izaziva upalu pluća jer bakterija izazove promene na plućima – istakla je lekarka.

dr Ćeranićfoto: Kurir

Ona je rekla i da se ova bolest prenosi preko krpelja među životinjama, dok ne postoji mogućnost da se prenese sa čoveka na čoveka. Navela je i simptome ove bolesti:

- Bolest liči na infekciju gde čovek samo ima povišenu temperature, a kada dođe do upale pluća javljaju se klasični simpotmi malaksalost upala mišića, kašljanje. Može se razviti i u hroničnu bolest koja izaziva promene na srčanom mišiću, jetri, kostima… Bakterija koja izaziva ovu bolest je otporna u spoljašnoj sredini, na mesu, čak i u hladnim uslovima ostaje dugo.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/M.L.)