Ubica Viktor Hari Figer, Foto: Printscreen/youtube/ Cutions Original

pažnja

Ubica osuđen na smrt sa slike za poslednji obrok tražio ovo: Isplivao i uznemirujući razlog zašto je hteo to jelo

Očigledno, to nije bilo zato što je pazio na liniju, ali jeste imao skriveni motiv iza ove lude želje!

Objavljeno: 19.09.2024. 07:24h > 07:26h

Ubica Viktor Hari Figer, koji je odlučio da sa ovog sveta ode sa samo jednom maslinom u stomaku, piše "LadBible"!

Očigledno, to nije bilo zato što je pazio na liniju, ali jeste imao skriveni motiv iza ove lude želje!

Figer je imao samo 28 godina kada je 1963. godine pogubljen vešanjem zbog ubistva dr Edvarda Bartelsa. Tri godine ranije, listao je žute strane kada je počeo da zove lokalne lekare u Ajovi po abecednom redu pre nego što je kontaktirao pomenutog lekara.

Ubica je rekao doktoru da postoji žena kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć, pa je dr Bartels požurio do njega. Ali kada je stigao, nije bilo žene. Figer je tada kidnapovao 34-godišnjeg lekara i ubio ga u Ilinoisu, a telo, sa jednim hicem u glavi, kasnije je pronađeno bačeno u polju kukuruza.

Nekoliko dana kasnije vlasti su uhapsile Figera u Alabami, nakon što je FBI dobio dojavu od muškarca koji je posumnjao da nešto nije kako treba kada je ubica pokušao da mu proda lekarski automobil bez ikakve papirologije. Veruje se da je njegov motiv za ubistvo bila želja da se dočepa lekova koje je dr Bartels nosio sa sobom za lečenje pacijenata.

Figer je tvrdio da je nevin i insistirao je da je neko drugi odgovoran za ubistvo u julu 1960. godine, ali je 28-godišnjak na kraju osuđen na smrt. Uložio je žalbu, koja je odbijena, što znači da je samo predsednik imao moć da utiče na njegovu sudbinu.

Ali, čak i nakon što su ga kontaktirali guverner Ajove Harold Hjuz i Figerov advokat, tadašnji američki predsednik Džon F. Kenedi nije želeo da pomiluje zločinca, a mediji su preneli da je odbio molbe za pomilovanje jer je "mislio da je zločin bio tako brutalan".

U svakom slučaju, Figer, koga su čuvari u poslednjim danima opisivali kao "uzornog zatvorenika", bio je primoran da se suoči sa onim što je učinio. Ipak, kao i svi drugi osuđenici na smrt, imao je pravo na poslednji obrok! On je, iznenađujuće, tražio samo jednu maslinu sa košticom.

Kao što smo ranije pomenuli, postojao je razlog zašto je želeo baš ovaj mali zalogaj pre nego što je pogubljen u zatvoru u Ajovi. Figer je rekao čuvarima da se nada da će iz njegovog groba izrasti maslinovo drvo, "u znak mira".

Pošto je proveo celu noć sa sveštenikom, dobio je novo odelo za pogubljenje, 15. marta 1963.

Neki izveštaji tvrde da su nakon što je Figer proglašen mrtvim, zvaničnici kasnije pronašli košticu od masline u jednom od džepova njegovog odela.

(Espreso/blic žena/prenela PV)