Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

zimnica

Omiljena pevačica otkrila najbolji recept za ajvar: Tako ga sprema već 34 godine, ovaj trik je ključan

Pevačica godinama pravi zimnicu po staroj dobroj recepturi

Objavljeno: 18.09.2024. 22:33h

Svake zime na estradi zamiriše ajvar Nade Topčagić! Pevačica godinama pravi zimnicu po staroj dobroj recepturi, a jednom prilikom je rešila da otkrije neke od njenih najčuvanijih tajni za pripremanje ajvara.

- Kada se pravi ajvar ili bilo koja druga zimnica, to je ozbiljan proces.

Volim sve postepeno da radim, a prvo i osnovno je da se dobro operu ruke.

Ali ne samo deterdžentom da ne ostanu hemikalije, nego sodom bikarbonom jer ona uklanja sve bakterije - započinje Nada.

foto: Amir Hamzagic/ATAImages

- Posle toga, sledi pranje tegli, a to je još ozbiljniji proces.

Operem ih vrelom vodom, pa ih četkama dobro oribam, onda ih sušim u rerni i tek su tada spremne za korišćenje - kaže pevačica i dodaje da tek tada paprike dolaze na red.

- Posle toga perem paprike, svaku detaljno proverim i očistim, pa ih tek onda pečem dok lepo ne pocrne da mogu lako da se ljušte - priča ushićena Nada i otkriva dalji tok pripreme ajvara.

- Kad ih ljuštim, svaki delić pažljivo skinem i stavljam ih na sušenje.

Pošto već 34 godine pravim ajvar, naučila sam da je najbolje da se paprike na suše celu noć da ne bi izgubile sav sok, već pola noći, pa čekam do pola tri i onda ih skidam sa sušenja.

foto: Printscreen/Youtube/ Recipes Alexander Kitchen

I onda sledi kuvanje - priča pevačica i dodaje:

- Kada skuvam paprike, odmah ih vrele ubacim u teglu i tada sledi moj trik i štos. Papriku stavim do vrha poklopca bukvalno da se jedva zatvori.

Onda tegle uvijem u krpe, pa ih stavljam u korpu koju sam prethodno uvila u ćebe. Sve mora da bude dobro ugrejano, eto tako Nada pravi svoj čuveni ajvar – ispričala je pevačica za „Alo!“ u jednom dahu.

Bonus video:

(Espreso/Hello/prenela:B.S.)