Joav Galant, Foto: Andrew Harnik / Getty images / Profimedia

"rezultati vrlo impresivni"

Nakon pokolja pejdžerima u Izraelu se "prave mrtvi": "Centar gravitacije pomera ka..."

"Mi smo na početku nove faze u ratu"

Objavljeno: 18.09.2024. 19:47h > 20:02h

Ministar odbrane Izraela Joav Galant objavio je danas početak nove faze rata u vreme kada se Izrael fokusira ka severnom frontu protiv ekstremista Hezbolaha u Libanu.

Obraćajući se izraelskom vojnicima Galant nije pomenuo misteriozne eksplozije elektronskih uređaja u Libanu u proteklim danima, ali je pohvalio rad vojske i bezbednosnih agencija, rekavši da su "rezultati vrlo impresivni".

On je rekao da se posle više meseci rata protiv ekstremista Hamasa u Gazi "centar gravitacije pomera ka severu skretanjem izvora i snaga".

Palestina - Izrael, ilustracijafoto: Printscreen/X

"Mi smo na početku nove faze u ratu. To zahteva hrabrost, odlučnost i istrajnost”, rekao je izraelski ministar, preneo je Asošijeted pres.

Ranije je 98. divizija IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) razmeštena na sever Izraela, posle višemesečnih borbi u Pojasu Gaze.

Galant je dodao da su ciljevi rata na severu jasni i jednostavni, da se vrate stanovnici severnih gradova bezbedno u svoje domove, preneli su izraelski mediji.

"Mi nismo zaboravili taoce i naše zadatke na jugu. To je naša dužnost i izvršavamo je u isto vreme", rekao je izraelski minstar, aludirajući na zatočenike koje je palestinski Hamas oteo u napadu na jug Izraela 7.oktobra, čime je izazvao rat u Gazi.

Pejdžeri članova Hezbolaha bili su programirani da eksplodiraju?

Stotine pejdžera pripadnika Hezbolaha koji su eksplodirali u Libanu u utorak bili su unapred programirani da se to desi, izjavio je danas jedan libanski zvaničnik za Frans pres.

Libanske vlasti su otvorile istragu u simultane eksplozije pejdžera članova Hezbolaha, u kojima je ubijeno 12, a ranjeno gotovo 2.800 ljudi, po podacima vlasti.

Proiranski Hezbolah je optužio Izrael.

Preliminarni rezultati istrage su pokazali da su ""uređaji bili unapred programirani da eksplodiraju i sadržali su eksplozivne materijale postavljene pored baterije", rekao je anonimni zvaničnik.

Hezbolahfoto: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Isti izvor je objasnio da je malo verovatno da su se litijumske baterije u uređajima zagrejale i eksplodirale, kako su neki rekli.

Izvor blizak Hezbolahu rekao je Frans presu u utorak da su "pejdžeri koji su eksplodirali bili deo nedavno uvezene pošiljke", a da se čini da su hakovani tamo gde su proizvedeni.

Danas je devet ljudi ubijeno i više od 300 ranjeno u novom talasu eksplozija komunikacionih uređaja, ovog puta voki - tokija članova Hezbolaha.

Njujork tajms je pozivajući se na američke i druge zvaničnike objavio da su izraelske obaveštajne službe uspele da presretnu pejdžere pre nego što su stigli u Liban i sakriju male količine eksploziva i detonator kraj bateruje.

Više od 3.000 pejdžera većinom modela AR926 je naručio Hezbolah od tajvanske kompanije Gold Apolo, rekli su ti izvori.

Gold Apolo je danas saopštio da su pejdžeri koji imaju oznaku te firme proizvedeni i da ih je prodao njegov mađarski partner BAC.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)