Sveća, Foto: Profimedia

tuga

Porodica Karić izdala saopštenje povodom Marjanine smrti

Marjana je sa svojim suprugom Zoranom izgradila porodicu koja je bila centar njenog sveta

Objavljeno: 18.09.2024. 18:25h > 18:30h

Porodica Karić sa velikom tugom obaveštava javnost da nas je napustila Marjana Karić, diplomirani pravnik, majka četvoro dece i jedan od osnivača Fondacije Braća, koja već 55 godina nesebično pomaže ljudima na ovim prostorima. Marjana je bila stub porodice Karić, žena posvećena svojoj porodici, zajednici i humanitarnom radu.

Saopštenje porodice Karić prenosimo u celosti:

Po svim merilima, gospođa Marjana Karić bila je primer moderne i uspešne poslovne žene. Bila je osnivač novinske kuće Jefimija Pres, u okviru koje su izlazila četiri mesečnika – Jefimija, Porodica, Klasika i Mobkom. Bila je član Upravnog odbora Fondacije Braća Karić i predsednik njenog ogranka u Beču. Pravnik po struci, ali njena interesovanja i delovanja bila su više okrenuta primenjenim umetnostima, izdavaštvu i humanitarnom radu. Naročito uspešno se bavila dizajnom tekstila, pa je tako njen dezen u svili pod nazivom Kosovski boj svojevremeno izazvao veliku pažnju stručne javnosti.

Rođena je u Peći 3. novembra 1952. godine u patrijarhalnoj porodici, u kojoj je kulinarsko umeće bilo sastavni deo kućnog vaspitanja. Marjana Karić je autorka sada već legendarnog kuvara – Kosovsko-metohijska trpeza, u kojoj je objavila stotine recepata sa Kosova i Metohije. Njena ljubav prema kulinarstvu bila je oličenje njenog dubljeg povezivanja sa tradicijom i običajima sa Kosova i Metohije, gde je sakupila na hiljade recepata koji su se prenosili generacijama. Jela koja su na trpezama širom Kosmeta bila vekovima, duh tradicije i prošlosti, jedna neobična istorija srpskog naroda – ovako su kritičari opisivali ovo kapitalno delo. Bogatu istorijsku riznicu recepata objavila je u kuvaru izdatom u saradnji sa Fondacijom Braća Karić, čime je trajno zabeležila kulturno nasleđe ovog kraja.

Marjana je sa svojim suprugom Zoranom izgradila porodicu koja je bila centar njenog sveta. Rodila je i podigla četvoro dece – Jefimiju, Anu, Vladana i Dušana – i sa ponosom gledala kako postaju odrasli, uspešni ljudi, formirajući sopstvene porodice. Iako je bila posvećena supruga i majka, Marjana je bila pažljiva prema svima koje je poznavala, nesebična žena koja je svojom dobrotom i ljubavlju dotakla živote mnogih.

Kroz humanitarni rad, Marjana je postala simbol borbe za pravdu i istinu, uvek usmerena na pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Njen humanitarni doprinos, kao i posvećenost očuvanju porodičnih vrednosti i kulturnog nasleđa, ostaviće neizbrisiv trag.

Njena misija bila je posvećenost drugima, a njeno nasleđe nastaviće da živi kroz Fondaciju Braća Karić i sve one kojima je pomogla tokom svog života.

Porodica Karić, kumovi, prijatelji i svi koji su imali čast da je poznaju, oprostiće se od Marjane Karić sa neizmernim poštovanjem i tugom, ali sa sigurnošću da će sećanje na nju zauvek živeti u srcima svih nas. Porodica Karić će primati saučešće u četvrtak 19. septembra od 11:30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju, opelo će se održati u 13:00, a sahrana u 13:30 časova.

Večna pamjat našoj Marjani.

Milanka Karić sa porodicom Karić i kolektivom Fondacije Braća Karić

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs/Uroš Marković/Preneo D.M.)