obratite pažnju
Ovo je drugi najprljaviji predmet u restoranu posle menija! Imate ga i u kući, nipošto ga ne dirajte
Iznenađujuće, drugi najprljaviji predmet u restoranu se ne nalazi u toaletu. Nalazi se na vašem stolu.
Najprljaviji predmet u restoranu sadrži oko 185.000 bakterija. Dakle, prljaviji je daske na WC šolji.
A u pitanju je meni, koji svim dodirujemo.
Iznenađujuće, drugi najprljaviji predmet u restoranu se ne nalazi u toaletu. Nalazi se na vašem stolu.
Pre nego što posegnete za slanikom i biberom, razmislite o tome koliko je ljudi dotaklo tu posudu pre vas, piše The Healthy.
Da li izgleda čisto? Da li je lepljivo?
Nažalost, nije neuobičajeno da restoranima sve blista, ali ako se zagledate u slanik i šejker za biber vidite da nije najčistiji.
Prema studiji koju je sprovela ABC News, prosečan broj bakterija na biber šejkeru iznosi 11.600.
„Većina šejkera za so i biber se briše samo ako izgleda prljavo, i to samo vlažnom krpom koju konobari drže u svojim džepovima,“ rekao je Džonas Sikler, direktor operacija na ConsumerSafety.org, za Reader’s Digest.
„Iako neki restorani skupljaju, pune i brišu šejkere, retko se pravilno prazne i dezinfikuju.“ Osim bakterija koje se skrivaju na šejkerima u restoranima, evo i drugih mesta na kojima se bakterije skrivaju u vašem domu.
„Još jedna odvratna činjenica je da roditelji, željni da zabave svoje mališane, često dozvoljavaju mališanima da se igraju sa solju i biberom tokom obroka. To znači da će biti pokriveni slinom i svim što se nalazi na prstima mališana, što će pomoći bakterijama da se bolje priljube za staklene površine,“ nastavlja Sikler. „Čak i ljudi koji ne planiraju da začine svoju hranu pomeraće ih po stolu—definitivno nešto na šta treba obratiti pažnju kada ulazimo u sezonu gripa.“
Pored bakterija, šejkeri u restoranima su takođe opasnost za alergije.
„Šejkeri mogu slučajno da završe—ili čak da padnu—u vaše jelo dok začinjavate. Ako je prethodni gost na vašem stolu kontaminirao dispenser soli svojim škampima, a vi imate ozbiljnu alergiju na školjke, možete se dovesti u opasnost koristeći ga,“ kaže Sikler.
Ne propustite ove navike koje šire bakterije, a koje treba da se oslobodite odmah.
„Umesto toga, zamolite kuvara da začini jelo u kuhinji ako volite ljuto. Što se tiče soli… iskoristite priliku da smanjite unos natrijuma,“ sugeriše Sikler. „Vaše telo će vam se zahvaliti kada postanete stariji.“
(Espreso/city magazin/prenela PV)