Vladimir Putin, Foto: Profimedia

TENZIJE NA IVICI PUCANJA

Rus zapretio direktno NATO paktu, ove reči ne smeju da ignorišu: Rus udara svom silom, u jeku haosa se ovo dešava!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu generalnog sekretara NATO-a da "Alijansa neće postati deo sukoba u Ukrajini ako dozvoli Kijevu da izvodi napade u dubinu ruske teritorije, te da to neće biti crvena linija"

Objavljeno: 18.09.2024. 14:18h

Odbijanje rukovodstva NATO-a da uzme u obzir izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o posledicama mogućih napada na Rusiju zapadnim oružjem je opasan i provokativan korak, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je na taj način prokomentarisao izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da "Alijansa neće postati deo sukoba u Ukrajini ako dozvoli Kijevu da izvodi napade u dubinu ruske teritorije, te da to neće biti crvena linija".

"Ta prividna želja da se izjava ruskog predsednika ne uzima u obzir je kratkovida i neprofesionalan korak", rekao je Peskov.

On je napomenuo da aktuelni generalni sekretar NATO-a uskoro odlazi sa dužnosti, te da "ubrzo neće morati da snosi odgovornost za izgovorene reči".

"Međutim, takav stav je izuzetno provokativan i opasan", ocenio je portparol Kremlja.

Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u onlajn intervjuu nedeljniku "Forin polisi" rekao je da "Alijansa neće postati deo sukoba u Ukrajini, ako njene članice dozvole Kijevu da izvodi napade na teritoriju Rusije zapadnim oružjem".

Kijev, prema njegovim rečima, ima pravo da gađa legitimne ciljeve na teritoriji Rusije, ali odluka je na zemljama koje isporučuju oružje.

Jens Stoltenbergfoto: Zorana Jevtić

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da NATO zemlje ne razgovaraju više samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob.

Vladimir Putin foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

"Ako ta odluka bude doneta, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik.

Bonus video:

(Espreso/ RT Balkan/ Prenela: T.M.)