Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

da li se slažete?

"Sprema se uvek kada su svi baš gladni": Na vrhu liste evropskih specijaliteta je srpsko jelo koje se najviše voli

Zbog svoje široke palete slanih i slatkih verzija, služi se u različitim regijama kao doručak, ručak, večera ili desert

Objavljeno: 18.09.2024. 13:30h

Ako ste ovih dana želeli da napravite promenu u kuhinji i da pronađete inspiraciju za neko evropsko ili na primer azijsko jelo onda vam je sigurno izašlo na čuvenom gastro sajtu "Taste Atlas" kategorija - najbolja jela i recepti iz Evrope. A, na prvom mestu je njeno veličanstvo gibanica.

foto: Printscreen YouTube/Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Gibanica je na prvom mestu predloga iz evropske kuhinje koju bi ljubitelji dobre kuhinje trebalo da probaju. Odmah iza gibanice su recepti za Flan de Calabaza i grčki stifado.

Evo kako ju je „Taste atlas“ predstavio.

Gibanica je tradicionalna pita od pšeničnog brašna, punjena mekanim sirom. Fil može biti mekani kremasti sir, poput kisele pavlake ili meki mrvičasti sir poput fete. Najlakše se priprema ako se koriste gotove filovane kore, ali može se praviti i od sveže razvijenik kora i peći u rerni.

foto: Printscreen/Youtube/Gemrielia

Gibanica širom Balkana ima različite metode pripreme, sastojke i izgled. U Srbiji se pravi sa slanim sirom, jajima i ponekad spanaćem. Prekmurska, slatka, gibanica je složena više slojna slovenačka verzija. Pravi se od tankog testa. Svaki sloj obično ima drugačiji fil, kao što su jabuka, orasi, mak i sir.

Osim sira, varijacije fila uključuju meso i krompir. Gibanica se može seći na individualne kvadratne ili trouglaste komade, rolne, uvijene kriške. Zbog svoje široke palete slanih i slatkih verzija, služi se u različitim regijama kao doručak, ručak, večera ili desert.

Gibanica potiče iz balkanske regije koja uključuje zemlje kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, delovi Hrvatske, Srbija, Slovenija, Rumunija i u delovima Turske, Ukrajine i Italije. Veruje se da gibanica potiče od srpsko-hrvatske reči „gibati“, što znači savijati, možda u vezi sa metodom pripreme, piše „Taste Atlas“.

Bonus video:

(Espreso)