Poplave u Poljskoj, Foto: EPA MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT

ZABRINJAVAJUĆE

"Nemojte se zavaravati, ovo nije anomalija": Alarmantno upozorenje stiglo iz EU - ovo je naša budućnost?

Najgore poplave u poslednjih nekoliko godina zahvatile su u utorak centralnu Evropu

Objavljeno: 18.09.2024. 12:36h

Razorne poplave u većem delu Centralne Evrope i smrtonosni požari u Portugalu predstavljaju dokaz "klimatskog sloma" koji će postati norma ukoliko se ne preduzmu drastične mere, saopštio je danas evropski komasar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Janez Lenarčič.

"Nemojte se zavaravati, ova tragedija nije anomalija. To brzo postaje norma naše zajedničke budućnosti. Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva na globalnom nivou i posebno je osetljiva na ekstremne vremenske prilike", rekao je Lenarčič poslanicima EU u Strazburu.

Najgore poplave u poslednjih nekoliko godina zahvatile su u utorak centralnu Evropu, oduzimajući živote i uništavajući imovinu. Na drugom kraju EU, požari na severu Portugala ubili su najmanje šest ljudi.

Lenarčič je upozorio da se osim ljudskih žrtava, države bore i protiv sve većih finansijskih pritisaka za popravku štete od vanrednih situacija i katastrofa.

"Prosečna cena katastrofa 1980-ih bila je osam milijardi evra godišnje. Nedavno, 2021. i 2022. godine, šteta je premašila 50 milijardi evra godišnje, što znači da je cena nečinjenja daleko veća od cene (preventivne) akcije", rekao je on.

FOTO: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia
FOTO: Volker Preusser / imago stock&people / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia
FOTO: EPA MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
FOTO: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
FOTO: EPA/MICHAL MEISSNER
FOTO: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Teri Rentke, predsednik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu, rekao je da je trošak prirodnih katastrofa u EU, ​​od 1980-ih do danas, procenjen na oko 650 milijardi evra.

EU se bori da brzo preduzme mere za borbu protiv klimatskih promena i naišla je na političko protivljenje u mnogim državama članicama, gde se politička klima okreće protiv ekoloških pitanja i mera za sanaciju katastrofa.

Plan EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine našao se pod velikim pritiskom kritičara koji ga nazivaju nerealnim i preskupim. Populističke i krajnje desničarske stranke učinile su to ključnom tačkom napada na institucije EU i država članica.

Bonus video:

(Espreso/ Beta/ Prenela: T.M.)