Nezapamćene poplave u Evropi, Foto: EPA/ROMANIAN GENERAL INSPECTORATE FOR EMERGENCY SITUATIONS, ap-photo-petr-david-josek, prinstcreen/x/skynews, prinstcreen/x/@uwz_at, printscreen/x/@volcaholic1

nižu se upozorenja

Ova zemlja je sledeća na udaru! Poplave razorile delove Evrope, a na drugom kraju kontinenta... (FOTO/VIDEO)

Nadležni u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj takođe upozoravaju na poplave u narednim danima.

Objavljeno: 18.09.2024. 12:11h

Intenzivne oluje koje su potopile delove centralne Evrope sada stižu do Italije, u kojoj su izdata upozorenja za obilnu kišu, jake vetrove i poplave za većinu zemlje.

Poplave su već prijavljene u centralnom gradu Peskara, dok se upozorenje italijanske meteorološke službe odnosi od severne obale Emilije-Romanje do dalekog juga.

Ciklon Boris je odneo i prvu žrtvu u Italiji - jedan vatrogasac je poginuo nakon što je njegovo službeno vozilo odnela bujica tokom oluje koja je pogodila područje Fođe prošle noći.

Nacionalna služba civilne zaštite u Italiji je takođe izdala žuta upozorenja za četvrtak za skoro 50 regiona, upozoravajući da postoji opasnost od oluja, klizišta i poplava.

Do upozorenja na nevreme u Italiji došlo je nakon što su poplave pogodile delove Poljske, Češke, Rumunije i Austrije ove nedelje i odnele najmanje 21 život.

FOTO: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia
FOTO: Volker Preusser / imago stock&people / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia
FOTO: www.viennaslide.com / imago stock&people / Profimedia

Nadležni u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj takođe upozoravaju na poplave u narednim danima.

Značajne poplave izazvala je oluja Boris, koja je za vikend donela velike količine kiše i snega.

Više od 5.000 vojnika raspoređeno je da pomogne ljudima u južnoj Poljskoj, dok je 40.000 stanovnika evakuisano iz grada Nisa.

Poplavne vode se povlače na nekim mestima u regionu, a šire se na drugim, uz obim štete otkrivene u poljskim gradovima kao što je Gluholazi.

Glavni most u gradu je srušen, dok su brojne ulice prekrivene blatom.

Poljska policija potvrdila je u utorak da je najmanje šest osoba umrlo.

FOTO: EPA MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
FOTO: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
FOTO: EPA/MICHAL MEISSNER

Premijer Donald Tusk proglasio je jednomesečno stanje prirodne katastrofe - sa najgorim poplavama koje će u sredu pogoditi grad Vroclav.

Područja duž češko-poljske granice su među najteže pogođenima, gde je 15.000 ljudi evakuisano i u Češkoj.

U međuvremenu nivo Dunava nastavlja da raste u Mađarskoj i Slovačkoj, dok se prestonice Budimpešta i Bratislava pripremaju za moguće poplave.

Dunav u Mađarskoj foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Za to vreme 5.000 vatrogasaca se bori sa šumskim požarima u Portugalu.

Vrući, suvi uslovi koji se nalaze iza izbijanja požara u Portugalu dogodili su se dok se deo Evrope bori sa poplavama.

Oko 100 požara prijavljeno je u Portugalu, najmanje četiri osobe su poginule, dok je više od 40 osoba povređeno.

Više od 1.000 vatrogasaca radilo je tokom noći kako bi stavili pod kontrolu četiri požara u severozapadnom okrugu Aveiro. Snimci Rojtersa pokazali su lokalne stanovnike koji su bacali kante vode na plamen koji se širio blizu grada Nelas, oko 50 km istočno od Aveira.

U Portugalu je bilo 48 aktivnih požara u kontinentalnom delu, a mobilisano je oko 5.000 vatrogasaca.

U samom Aveiru, požari su za poslednja dva dana progutali više od 10.000 hektara šume i rastinja, što je približno ista površina koja je izgorela do kraja avgusta u celoj zemlji.

Komandir nacionalne hitne pomoći i civilne zaštite Andre Fernandeš rekao je u ponedeljak uveče da bi požari u Aveiru mogli da progutaju još 20.000 hektara.

Vlasti su zatvorile nekoliko autoputeva, uključujući deo glavnog puta koji povezuje Lisabon i Porto, i obustavile železničke veze na dve železničke linije u severnom Portugalu.

Portugal i susedna Španija zabeležili su manje požara nego obično nakon kišnog početka godine, ali oba su i dalje ranjiva na sve toplije i suvlje uslove koje naučnici pripisuju globalnom zagrevanju.

Temperature su tokom vikenda dostizale više od 30 stepeni širom zemlje, kada su počeli da bukte požari, podstaknuti jakim vetrovima.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)