Slavija, Foto: Printscreen/Naxi kamere

saobraćaj

Novi sistemi za detekciju prekršaja u Beogradu: Evo na kojim lokacijama su postavljeni

U Beogradu je od ponedeljka je počeo da se koristi sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja na sledećim lokacijama

Objavljeno: 17.09.2024. 19:57h

Sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine počeo je u ponedeljak sa radom, postavljen je na četiri lokacije, a u narednom periodu sistemi će biti postavljeni na još dva mesta - na teritoriji Borče i Surčina. Sem pomenutih sistema, u prethodnom periodu postavljeni su i sistemi za prelazak na crveno svetlo.

Na teritoriji grada Beograda od ponedeljka je počeo da se koristi sistem za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja na sledećim lokacijama: Bulevar Mihajla Pupina – Brankov most, raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Ulice Ušće, Bulevar kralja Aleksandra kod Đeram pijace i raskrsnica Ulice Antifašističke borbe i Ulice Jurija Gagarina.

"Sistemi za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u najskorijem periodu počeće da se koriste na teritoriji Borče i Surčina“, rečeno je za Novu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova istakli su i da pored ovih sistema, u prethodnom periodu postavljeni su još neki za detektovanje prekršaja.

"Pored uređaja za automatsku detekciju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u prethodnom periodu na teritoriji grada Beograda na pet lokacija postavljeni su i uređaji za automatsku detekciju prekršaja prolaska na crveno svetlo i to na sledećim lokacijama: Bulevar despota Stefana – Cvijićeva, Đeram pijaca – Bulevar kralja Aleksandra, Francuska – Gospodar Jovanova, Hajat – Bulevar Mihajla Pupina – Milentija Popovića, kao i Trgovačka – Jablanička“, rečeno je iz MUP.

Navode i da će u predstojećem periodu sistemi za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja biće prošireni na dodatan broj lokacija na teritoriji grada Beograda na kojima su se učestalije događale saobraćajne nezgode usled neprilagođene brzine kretanja.

"Navedeni sistemi su namenjeni isključivo za automatsku detekciju sabraćajnih prekršaja. Prilikom dokumentovanja saobraćajnog prekršaja navedeni sistemi beleže registarsku oznaku vozila kojim je učinjen saobraćajni prekršaj, nakon čega se vlasniku vozila kojim je učinjen prekršaj upućuje poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj. Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila dužan je da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja. Napominjemo da se prilikom obrade dokumentovanih saobraćajnih prekršaja postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“, ističu iz MUP.

Gde su prvog dana zabeleženi prekršaji?

Inače, u prva 24 sata zabeleženo je pet ekstremnih prekršaja, sa vožnjom bržom od 30 kilometra na čas iznad propisanog ograničenja.

Reč je o Bulevaru Mihajla Pupina, kod Brankovog mosta, na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i Ulice Ušće, raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Jurija Gagarina, kao i u Bulevaru kralja Aleksandra, kod pijace "Đeram“, objavio je RTS.

Kako da proverite da li imate kaznu?

Najlakši način da proverite da li imate bilo kakvu neplaćenu prekršajnu kaznu jeste preko "Rеgistra nеplaćеnih kazni i drugih novčanih iznosa“ na sajtu Ministarstva pravdе. Na pomenutom sajtu potrebno je samo da unesete svoje podatke, nakon čega će vam izaći da li imate neku kaznu.

Bonus video:

(Espreso/Nova/Preneo D.M.)