Princeza Elizabeta, Foto: BePress/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SKIDAMO KAPU

Dok se u Srbiji lome koplja oko vojnog roka, ova princeza je dobrovoljno obukla uniformu: Imala je samo ovaj uslov!

Odavno je naučila da za tili čas rasklopi automatsku pušku i drži korak u stroju, ali i da se našminka ratničkim bojama

Objavljeno: 17.09.2024. 16:23h

Dok se u Srbiji lome koplja na temu treba li vratiti vojni rok, belgijska princeza Elizabeta dobrovoljno je obukla uniformu.

Princeza Elizabeta (22) jednog dana postaće prva belgijska kraljica. Svesna važnosti uloge koja je očekuje kada se njeni roditelji Filip i Matilda povuku sa trona, budući da je u toj zemlji konačno prekinuta tradicija da samo muškarci mogu da naslede presto, vojvotkinja od Brabanta, kako glasi njena titula dobijena po rođenju, uveliko se sprema za buduće izazove.

Premda ima dva mlađa brata, Elizabeta je bila ta koja je odlučila da služi vojsku i nastavi porodičnu tradiciju. Princeza je još kao 18-godišnjakinja počela pripreme za prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju u Briselu, u koju je krenula u septembru 2020, a obuka je trajala godinu dana.

Princeza Elizabeta foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP / Profimedia

Sudeći prema fotografijama sa jedne vežbe u kampu Elsenborn, princeza je vrlo ozbiljno shvatila celu priču. Odavno je naučila da za tili čas rasklopi automatsku pušku i drži korak u stroju, ali i da se našminka ratničkim bojama. Balske haljine zamenila je maskirnom uniformom, šlemom i teškim čizmama.

Princeza Elizabeta foto: BePress/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iako princeza, Elizabeta je prvog dana skrenula pažnju starešinama da je ne štede i da se prema njoj odnose kao prema svima, pa je tako spavala u kasarni sa ostalim koleginicama, ustajala je rano, hvatala se u koštac sa najtežim vežbama na terenu.

Bonus video:

(Espreso/ Zena.blic/ Nikola Golubović/ Prenela: T.M.)