Majstor, Foto: Profimedia

majstorske cake

"Moraju da izdaju proračun ako...": Stručnjak upozorio na caku majstora, dolazak ne treba da naplate u 1 slučaju

Mnogi se pitaju da li majstori smeju da naplaćuju dolazak.

Objavljeno: 17.09.2024. 09:40h

"U avgustu sam zvala majstora da mi popravi klimu. Odmah mi je rekao da on svoj dolazak naplaćuje 2.500 dinara. Ostala sam u šoku i bila sam zbunjena ne znajući da li on sme za to da uzima novac", kazala je za portal MONDO Irena Mojsilović (27) iz Beograda. Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" nam je objasnio da imaju pravo na to, ali pod određenim uslovima.

"Majstori smeju da naplaćuju dolazak ako su o tome unapred informisali potrošača i ako se on sa time složio i ako je cena dolaska manja od 5.000 dinara", započeo je Gavrilović razgovor za MONDO.

Istakao je da majstori u slučaju da je cena veća od 5.000 dinara moraju da izdaju proračun.

"Znači moraju da izdaju papirni proračun sa kojim potrošač mora da se složi. Da bi izdali taj proračun moraju da dođu, tako da im je cena dolaska uglavnom manja od 5.000 dinara", kazao je sagovornik.

Dejan Gavrilovićfoto: Printscreen/youtube/Redakcija

Dodao je da majstori smeju da naplate dolazak iako ništa ne poprave ali da moraju unapred da obaveste potrošača da postoji i ta opcija.

"Nekad se desi da je kvar teže prirode ili potrošaču ne odgovara da se popravlja. Nekad se desi da, na primer, popravka mašine košta 200 evra, a nova je 300 i onda potrošač ne želi da je popravi. U takvom slučaju, majstor svejedno ima pravo da naplati dolazak", rekao je Gavrilović za MONDO.

Objasnio je da postoje situacije u kojima majstor nikako ne sme da naplati svoj dolazak.

"Dolazak ne sme da naplati samo u slučajevima da ne ume da konstatuje ili utvrdi koji je kvar ili ne ume da ga ukloni. Međutim, ima pravo da naplati dolazak u slučaju da je konstatovao da, na primer, curenje potiče iz stana iznad a u njemu nema nikog i ne može da ga ukloni", ispričao je.

Dodao je da majstori svoj dolazak naplaćuju jer on predstavlja gubitak vremena i ostalih resursa.

"Za kraj moram da napomenem da je bitno da ljudi znaju da majstor ne bi smeo da naplaćuje iznos veći od 5.000 dinara ukoliko nije napravio proračun sa kojim će potrošač da se složi i po kom će i da plati. Proračun se odnosi i na dolazak i popravku u slučaju da je iznos veći od 5.000 dinara", zaključio je razgovor za MONDO Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva".

Prema oglasima koji su postavljeni na internetu, može da se zaključi da majstori svoj dolazak naplaćuju od 1.000 do 3.500 dinara.

Podsetimo, ranije smo preneli da su majstori za klimu zbog toplotnog talasa za pola sata posla uzimali i do 150 evra.

Bonus video:

(Espreso/ Mondo/M.L.)