Foto: Wikimedia

Sektor za vanredne situacije

Obeležava se slava vatrogasaca-spasilaca Neopalima kupina: Ovo su običajni na današnji dan!

Vatrogasci-spasioci danas obeležavaju krsnu slavu, Presvetu Bogorodicu Neopalimu kupinu.

Objavljeno: 17.09.2024. 07:35h

Sektor za vanredne situacije obeležava krsnu slavu Neopalimu kupinu, 17. septembra, a od 9 sati je sečenje slavskog kolača u Sabornoj crkvi u Kragujevcu.

Neopalima kupina ili nesagoriva kupina je relikvija hrišćanska i starozavetne tradicije, koja se čuva u istoimenoj crkvi u sklopu manastira Svete Katarine na Sinaju.

Po biblijskom svedočenju, Mojsije je jednom prilikom napasao stado svog tasta na planini Horiv (Božja gora) na Sinaju. Najednom, iz grma kupine mu se javio anđeo u plamenu. Kupina je buktala, ali nije sagorevala. Mojsije je je uzviknuo: „…Idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne sagoreva kupina…”

Prišao je nesagorivom grmu, kad mu se Gospod obratio rečima: „…Izuj obuću svoju s nogu svojih, jer je mesto gde stojiš sveta zemlja…”

Tom prilikom Gospod mu je obećao da će mu pomoći da oslobodi svoj narod (jevrejski) iz misirskog ropstva.

foto: Wikimedia

Po pravoslavnom učenju „nesagoriva (neopalima) kupina” je simbol neporočnog začeća Hrista od presvete Bogorodice.

Godine 330. carica Jelena, majka cara Konstantina, je na tom mestu podigla kapelu posvećenu Bogorodici. Kasnije, u 6. veku, Car Justinijan i carica Teodora uz ovu kapelu sagradili su crkvu, trobrodnu baziliku od crvenog kamena sa Sinaja, posvećenu Preobraženju Gospodnjem.

Iz oltara hrama i danas raste ogroman žbun „nesagorive kupine”. Žbun je jedinstven na svetu, hodočasnici ga svakodnevno obilaze, krišom otkidaju grančice, nose kući i pokušavaju da ga presade. Monasi tvrde da to još nikom nije uspelo, a da su naučnici koji su ispitivali žbun potvrdili njegovu iskonsku starost.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)