Gibanica, Foto: Bakina kuhinja

savrešena

Ruskinje prave samo ovakvu puž gibanicu: Domaćice se uveliko otimaju za recept, nema sočnije i ukusnije

Retko koja osoba ne voli gibanicu

Objavljeno: 16.09.2024. 23:30h

Ipak, ako vam je dosadio standardni ukus, vreme je da probate ovaj recept.

Ruska puž gibanica je jedno od onih jela koje spaja jednostavnost sa bogatstvom ukusa. Ova tradicionalna ruska pita je popularna zbog svoje sočnosti ali je veoma slična našoj.

Idealna je za sve prilike jer sa ovim receptom definitivno nema greške. Jedno je sigurno - oduševićete sve ukućane ali i goste koji će vas sigurno pitati za recept.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 4 jajeta
  • 300 g feta sira
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml kisele vode
  • 80 g putera
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U posudi izmrvite fetu, pa dodajte jaja i jogurt i sve dobro sjedinite. Prvu koru premažite istopljenim puterom, pa stavite drugu koru i premažite filom. Urolajte i napravite puža. Tepsiju premažite puterom, pa stavite puža na sredinu. Na isti način urolajte još dve kore, ali ne pravite puža, nego urolanu koru obmotajte oko centralnog puža i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Premažite preostalim istopljenim puterom, a u fil koji vam je ostao sipajte kiselu vodu. Prelijte preko pite. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

Bonus video:

(Espreso/informer/T.M.)