Jesen u Srbiji, Foto: Nenad Kostić

VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU

Desiće se ono što godinama nije, ovo je zatišje pred buru: Meteorolog otkrio šta čeka Srbiju i neće vam se dopasti

Hladan arktički vazduh stigao je do Velike Britanije i Irske gde se i stvorio taj ciklon Boris,koji je doneo veliko zahlađenje i velike padavine u Evropi

Objavljeno: 16.09.2024. 20:38h

Meteorolog Ivan Ristić istakao je danas da je klima ma celoj zemlji potpuno poremetila i da ekstremne pojave čak viđamo i u Sahari.

Ristić kaže da smo imali i sreće što smo se našli u samom centru ciklona Boris, jer nije bilo toliko dramatičnih pojava.

- Kada je u pitanju ovaj ciklon Boris, imali smo sreće, jer smo bili u njegovom centru. Tu su slabija dešavanja i manji vetrovi i kiše. U Austriji, Češkoj i Poljskoj će još danas biti opasno. Očekuju se bujične poplave, a sutra se očekuje prestanak kiše - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Kako ističe, ta voda ide prema Srbiji, što će biti benefit, jer mi oskudevamo u rezervama vode.

Potpuno se promenila klima na planeti Zemlji

Velike promene zahvatile su čak i pustinje. Došlo je do poplave u Maroku i Alžiru, zemljama koje su pretežno sušne i pustinjske.

- Inače, došlo je do totalne promene na planeti Zemlji. Stali su uragani, od 15. avgusta nije bilo skoro nijednog. U Sahari su bile poplave, a počela je i trava da raste, što je neverovatno - kaže Ristić.

Hladan arktički vazduh stigao je do Velike Britanije i Irske gde se i stvorio taj ciklon Boris,koji je doneo veliko zahlađenje i velike padavine u Evropi.

- Imamo i sneg čak i kod nas.Temperature su novembarske. Polako se taj ciklon vraća na zapad, tj. vraća se odakle je došao i to su u Italiji nazvali "bumerang ciklon". Kod nas će sutra krenuti to južno strujanje. I dalje će biti oblačno, na jugu će i dalje biti kiše, ali će temperature polako rasti. Sutra ćemo imati temperature preko 20 stepeni - kaže meteorolog Ristić.

Vraćamo se u normalne septembarske temperature

Napominje da se vraćamo u normalne septembarske temperature koje će se kretati između 20 i 25 stepeni, a počeće i košava.

- Biće manje kiše, prijatnije temperature, ali će vetar malo kvariti taj osećaj. Iz zimskih jakni vratićemo se u dukseve. Mislim da nećemo moći baš u kratke rukave, jer će biti jesenja temperatura - kaže meteorolog Ivan Ristić za "Jutro na Blic".

Ivan Ristić foto: Kurir TV

Pred nama znatno hladniji period od očekivanog

Iako je bilo najava da nas čeka topla jesen, nalik na prošlogodišnju, prema pojedinim prognozama promene su već počele, i po svemu sudeći, pred nama je znatno hladniji period od očekivanog.

Prošlogodišnje i ovogodišnje ekstremno visoke temperature su posledica fenomena El Ninjo, ali meteorolozi širom sveta poručuju da se El Ninju bliži kraj i da će umesto njega, posle kraće neutralne faze, nastupiti La Ninja, a to znači da, što su temperature okeana hladnije, ovaj fenomen će da jača.

Kako je naveo meteorolog Ivan Ristić za "Blic", zbog ovakvih promena Srbija više neće biti topla tačka Balkana, i da do nas neće stizati prodori toplog vazduha uz Afrike.

- To znači da bi zima trebalo da bude hladnija. Temperatura vazduha u Srbiji je već pala, svežije je i ima padavina. U gradovima će biti samo 14-15 stepeni. Tek pred kraj septembra možemo očekivati da bude 23-24 stepeni. Sada više ne možemo da tvrdimo da će zima biti opet toplija, naprotiv. Očekujem da bude zima kao što je bila 80-tih godina prošlog veka. I svetski poznati meteorološki sajtovi takođe primećuju da će zima biti drugačija, odnosno hladnija – objašnjava Ristić za “Blic”.

Zatišje pred buru

Ristić je izjavio i da trenutne vremenske prilike može nazvati "zatišjem pred buru" kao i da je polarni vrtlog definitivno oduvao leto!

Iako je prognozirao da nas čeka otopljenje u narednom periodu, koje će više biti za duks nego za majicu, i koje će često "kvariti košava", meteorolog Ristić nema lepe vesti ni kada je u pitanju prognoza za zimu.

- Jesen i zimu će obeležiti sprega azorskog i sibirskog anticiklona i njihovi ogranci u Evropi. To će omogućiti prodore hladnijeg vazduha po njihovoj periferiji prema našem regionu i stvaranje ciklona u Mediteranu koji će donositi padavine - na početku jeseni kišu, a krajem jeseni i u toku zime sneg. Videćemo, ali moguće je da nas sneg “iznenadi” već početkom novembra - kaže Ristić.

Sneg u Beogradu foto: Nenad Kostić

Napominje i da bi povratak pravih zima mogao da bude veliki izazov nakon blagog vremena koje smo poslednjih godina imali, a niske temperature od -21 stepen mogle bi značajno da otežaju svakodnevicu.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)