Anja i Strahinja, Foto: Printscreen/ Instagram/ whatifness

PUTUJU SVETOM

Oduševićete se kad vidite kako Anja i Strahinja žive: O ovome mnogi sanjaju - Srbi prešli igricu! (VIDEO)

Nekonvencionalni način života postao im je svakodnevica

Objavljeno: 16.09.2024. 20:06h > 20:08h

Anja Vuković (36) i Strahinja Tanasković (35), poznati srpski influenseri sa trogodišnjim blizancima Adom i Ognjenom žive život o kojem mnogi sanjaju – putuju svetom u svom kombiju.

Nekonvencionalni način života postao im je svakodnevica, pa su nedavno, tokom dvomesečnog putovanja na Baliju odlučili da svoje pratioce na Instagram profilu "Whatifness" upoznaju sa čuvenom "Green School" (Zelenom školom) koja se nalazi na ovom egzotičnom ostrvu.

Naime, Zelene škole su globalna mreža škola na Baliju, Novom Zelandu i Južnoj Africi, koje su posvećene tome da naš svet učine održivim kroz obrazovanje.

A kako škola izgleda iz prve ruke i da li je zaista jedna od najboljih na svetu, otkrili su nam upravo Ana i Strahinja.

"Da li je ovo najbolja škola na svetu? Čuli smo za Green School odavno, a sada pošto smo na Baliju odlazimo tamo da vidimo da li stvarno toliko kida... Škole se nalaze u sred džungle a učionice su napravljene od bambusa i potpuno stopljene s prirodom. Na ulazu je ostava za japanke pa na čas ulazite bosi i učite sve lagano kroz igru, bez traume da ćete dobiti kečinu k'o vrata jer u ovoj školi nema ocena a bome ni vrata", govori Strahinja, pa dodaje:

Temelj škole - briga o prirodi

Svaka učionica ima reciklažne kante i svoju baštu gde deca uče kako se sadi, okopava, bere ali suština priče je da se ovde gradi ljubav prema prirodi i svom okruženju umesto svog ega što radi klasično obrazovanje.

Kao deo nastave deca brinu o životinjama i uče sve o tome a pored osnovne nastave imaju izborne predmete a to na primer može biti čak i surf...Pošto je temelj škole briga o prirodi i lokalnoj sredini ovi carevi organizuju svakog utorka školu engleskog za sve Indonežane koji donesu 5 kg materijala za reciklažu.

Sala za fizičko - takođe od bambusa

"U jezercetu pored škole se slavi poslednji školski čas i redovno organizuju rvanja u blatištu, tako da roditelji pakuju ekstra presvlake klincima jer se usvinje za medalju", govori Strahinja.

Kako dalje objašnjava, tu je i egzotičan teren za fudbal okružen palmama i sala za fizičko - još jedno remek delo koje su vešti Balinežanski tesari napravili od bambusa. Takođe, kroz školsko imanje protiče i najduža reka na Baliju zvana Aju od koje škola dobija 60 posto celokupne energije uz farmu solarne energiju koju pokriva gomila panela.

"Lokalni šamani su posadili i jedan kristal u sam centar energije školskog dvorišta i veruju da ako se na tom mestu zatvore oči i zamisli želja da će se želja ostvariti...Šta čovek da poželi više od pohađanja ove škole?", pita se na kraju snimka Strahinja.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)