Poslednja misao pred umiranje, Foto: Youtube printscreen/Mark Noonan

neverovatno

Naučnici otkrili koja je poslednja misao čoveka na samrti: Ono što svi osete pred umiranje ledi krv u žilama

"Šta se dešava kada umreš?", pitanje na koje niko nikada nije znao tačan odgovor

Objavljeno: 17.09.2024. 06:20h

Raj, pakao, duboka tama ili reinkarnacija, lista mogućnosti je beskonačna... No, naučnici veruju da su možda konačno rešili bar delić zagonetke, nakon što su proučili prvi snimak ljudskog mozga u trenutku smrti.

Američki istraživači su prošle godine uradili EEG, odnosno elektroencefalografijau, na jednom 87-godišnjem muškarcu koji je patio od epilepsije. Putem EEG testa, snimili su moždane talase pacijenta 15 minuta nakon što je umro od srčanog udara.

Utvrđeno je postojanje "gama oscilacije", odnosno povećanje moždanih gama talasa, koji su dominantni u situacijama kada je neophodno visoko intelektualno naprezanje, kada se obrađuje velika količina informacija u malom vremenu, kada brzo procesuiramo informacije, ili kada je povećana svest putem upotrebe svih pet čula... Ovo savršeno odgovara teoriji da čoveku život proleti pred očima u trenucima smrti!

foto: Profimedia

"Kroz proizvodnju oscilacija koje su uključene u preuzimanje podataka iz memorije, mozak možda reprodukuje poslednje podsećanje na važne životne događaje neposredno pre naše smrti, slično onome što su prijavili ljudi koji su bili na ivici smrti", rekao je dr Adžmal Zejmar, glavni autor studije koja je objavljena u naučnom magazinu "Frontiers in Ageing Neuroscience".

"Ovi nalazi osporavaju naše razumevanje kada se tačno život završava i otvaraju važna sledeća pitanja, kao što su ona koja se odnose na vreme doniranja organa", dodao je on.

"Nešto što bismo mogli da naučimo iz ovog istraživanja jeste da iako su naši voljeni trajno sklopili oči i spremni su da nas napuste, njihov mozak možda ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u svom životu", akcentovao je dr Zejmar, a prenosi "Ladbible".

Neke ranije studije pokazale su slične promene u moždanim talasima kod pacova u trenutku smrti, ali je ovo bio prvi put da je isto otkriveno kod ljudi. Međutim, kao što je to slučaj sa većinom istraživanja, tim naučnika ističe da su neophodna dalja istraživanja kako bi pružili ubedljivije dokaze za svoju teoriju.

Bonus video:

(Espreso/T.M./zenablic)