Zoran Filipović sa nekadašnjim saradnicima, Foto: Beta/Branislav Božić

zanimljivo

On je jedini igrao za Zvezdu i Benfiku i bio njihov trener: Otkrio je šta očekuje od duela na Marakani!

Fudbalska legenda otkrila šta očekuje

Objavljeno: 16.09.2024. 12:47h

Crvena zvezda će u četvrtak ugostiti Benfiku na stadionu “Rajko Mitić” u 1. kolu novog formata Lige šampiona. Tim povodom je portugalska “Abola” kontaktirala jedinog čoveka koji je i igrao i trenirao oba kluba, Zorana Filipovića.

U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri iskusni stručnjak je za crveno-bele igrao od 1967. do 1980. (računajući i mlađe selekcije), dok je dres “Orlova” nosio od 1981. do 1984. Na klupi portugalskog velikana je sedeo kao asistent i privremeni trener od 1994. do 1996. dok je Zvezdu trenirao od 2001. do 2003.

Kolege iz portugalskog sportskog lista su zanimale mnoge stvari uoči dolaska Benfike u Beograd, a počeli su od dominacije srpskog šampiona u domaćem prvenstvu.

– To je tim koji je vredan kao celina, ali je u poslednjim danima prelaznog roka potpisao važne igrače. Ciljaju dobre igre u Ligi šampiona, žele što više pobeda je moguće i jači su nego ranije. Odlično su se pojačali. Pogotovo su jaki kad igraju u Beogradu – rekao je Filipović o Zvezdinom timu.

Zoran Filipovićfoto: Starsport©

Očekivano, jedno od glavnih pitanja se odnosilo na stadion i čuveni tunel o kome godinama unazad priča Evropa.

– Da, tunel, stadion će biti pun. Navijači Zvezde jako podržavaju svoj tim, ceo stadion stvara napetu atmosferu i postoji uticaj na protivnika. Benfika, kao i drugi protivnici, naići će na napet i težak ambijent, ali dobar za fudbal. Biće veoma drugačije od igranja kod kuće, u Lisabonu, videćemo kako će se igrači snaći. Ali verujem da su igrači Benfike takođe navikli na teško okruženje, reagovanje na teške situacije i pritisak. Moraju da pokažu karakter i ličnost.

Filipović je upitan i šta misli o timu Benfike koja je promenila trenera i vratila Bruna Laža. Nemac je po drugi put debitovao na klupi tokom vikenda u pobedi 4:1 nad Santa Klarom.

– Pa, tim je primio gol vrlo rano, ali je pokazao karakter, igrači su se mnogo trčali i Benfika je igrala ofanzivan fudbal, pobedivši utakmicu potpuno zasluženo. Postigli su četiri gola i mogli su čak i da pobede sa većom razlikom. Mislim da je bilo važno za Benfiku da pobedi u ovoj utakmici, jer je otklonjen pritisak koji je okruživao klub poslednjih nedelja. Verujem da će im doneti više samopouzdanja.

Benfika je navikla da igra pred 60.000 navijača, ali da li će to stvoriti pritisak na igrače.

– Siguran sam da će biti teško za Benfiku, s obzirom na atmosferu, ali i na kvalitet Crvene zvezde. Benfika, s druge strane, uvek mora da ide na pobedu. To će biti drugi meč Bruna Lagea, moraju da pobeđuju čak i u Ligi šampiona, i zbog finansijskog aspekta, ali ne samo toga. To je veliki klub i svaki igrač mora da daje maksimum za pobedu, ali protivnici takođe imaju veću motivaciju kada igraju protiv Benfike.

Zoran Filipovićfoto: Nebojša Mandić

Filipović misli da ne postoji jasan favorit u ovom meču.

– Nema favorita, timovi su se mnogo promenili, Benfika je promenila i trenera. Narod misli da Zvezda može da iznenadi, ali individualni kvalitet igrača Benfike je veći, tako da je teško reći.

Kao najvažnije igrače dva tima je istakao Mirka Ivanića, Di Mariju, ali i letnje pojačanje Benfike, Akturkoglua.

– Kod Zvezde bih istakao Ivanića, kapitena, igra na sredini terena, ali je ofanzivan igra. Vrlo je dobar i u dobroj je formi. Kod Benfike, Di Marija je izuzetan igrač čak i u ovim godinama može da odluči utakmicu jednim potezom. Vrlo je inteligentan. Takođe mi se sviđa turski reprezentativac kog je Benfika dovela, Akturkoglu, kao i mladi štoper Antonio Silva.

Na ovom meču će moći da zaigra još jedan fudbaler koji je poput Filipovića već nosio dres oba kluba. Nemanja Radonjić se vratio u Zvezdu, a šest meseci svoje karijere je svojevremeno proveo na “La Lužu” (11 mečeva i 1 gol).

– Ušao je s klupe u poslednjem meču protiv Napretka i nije još fit, ali se vratio u Zvezdu i sigurno će igrati više u budućnosti. Pokazao je sve svoje kvalitete u Zvezdi. Sigurno će biti motivisan, ali ne mislim da će startovati. Verovatnije je da će ući s klupe, jer njegova fizička sprema nije još idealna, dugo nije igrao. Kako god, sigurno će biti pojačanje za Zvezdu u budućnosti.

Utakmica Crvena zvezda – Benfika se igra u četvrtak od 18.45h.

Bonus video:

(Espreso/Soccersportal/Uroš Marjanović/Preneo: V.Š)