Foto: Tamara Martinková / Ifood SM / Profimedia

recept

Znate li koja je tajna? Dodajte ovaj sastojak u svoju pileću supu i oduševite sve: Začin koji čini čuda, bomba

Za one koji žele da svoju pileću supu podignu na viši nivo, postoji jednostavan trik

Objavljeno: 13.09.2024. 18:20h

Jesen je pred vratima, što znači da je vreme da se izvuku omiljeni recepti za tople, domaće supe, poput fenomenalne aspirin supe. Pileća supa je bez sumnje jedan od najomiljenijih izbora za hladne dane. Bilo da je reč o supi s piletinom i rezancima, pirinčem, ili onoj s knedlama, ovo jelo budi sećanja na detinjstvo i porodične obroke.

Za one koji žele da svoju pileću supu podignu na viši nivo, postoji jednostavan trik – dodavanje kurkume. Ovaj začin ne samo da poboljšava ukus, već daje i zlatnu nijansu supi, čineći je još privlačnijom.

Zašto dodati kurkumu u pileću supu?

Kurkuma daje supi bogat, zemljani i blago pikantan ukus, koji se ne ističe previše, već deluje suptilno i dodaje novu dimenziju jelu. Uz to, kurkuma daje supi prelepu zlatnu boju, čime se vizuelni doživljaj podiže na viši nivo. Pored vizuelnih i ukusnih prednosti, kurkuma je bogata hranljivim materijama i antioksidansima, što je čini odličnim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Poboljšajte ukus kurkume kroz „cvetanje“

Da bi se oslobodila puna aroma kurkume, preporučuje se tzv. cvetanje začina. To je proces zagrevanja kurkume u ulju pre nego što se doda u jelo. Nakon što se povrće poput šargarepe, celera i luka proprži, dodajte kurkumu i kuvajte je na laganoj vatri oko minut, a zatim sipajte bujon. Ovaj postupak izvući će najviše ukusa iz začina.

2. Ne preterujte s količinom

Kurkuma ima intenzivan ukus, pa je važno da se koristi u umerenim količinama. Preporučuje se da za šest šolja bujona koristite jednu kašičicu mlevene kurkume ili jednu kašiku sveže rendane kurkume. Počnite s manjom količinom i prilagođavajte ukus po želji.

foto: Printscreen/Youtube

3. Dodavanje kurkume u bujon

Ako pravite domaći pileći bujon, kurkuma je idealan začin koji će dodati ne samo ukus već i prelepu zlatnu boju. Za 10 do 12 šolja bujona, dodajte oko tri četvrtine kašičice kurkume kako biste postigli savršen balans između ukusa i boje.

foto: Tamara Martinková / Ifood SM / Profimedia

Kurkuma je tajni sastojak koji može pretvoriti običnu pileću supu u vrhunsko jelo. Pravilnim dodavanjem ovog začina, vaša supa će biti bogata ukusom, prelepe zlatne boje, a uz to i zdravija zahvaljujući hranljivim svojstvima kurkume. Probajte ove savete i oduševite svoje ukućane sledećom porcijom pileće supe!

Bonus video:

(Espreso / 24sedam/Prenela:M.S.)