Etnografski muzej, Foto: beograd.rs

Etnografski muzej

Etnografski muzej, čuvar duhovnog i kulturnog nasleđa Srbije: 120 godina od prve stalne postavke

Etnografski muzej se nalazi na Studentskom trgu

Objavljeno: 10.09.2024. 17:14h

Ove godine jedan od najstarijih muzeja sa ovih prostora proslavlja jubilej od postavljanja prve stalne izložbe.

Pre 120 godina, odnosno 20. septembra 1904. godine Etnografski muzej svečano je otvorio svoju prvu stalnu postavku posvećenu proslavi stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Od svoje prve izložbe do danas, Etnografski muzej predstavlja posetiocima predmete iz srpske kulturne baštine.

„Etnografski muzej je jedna vrsta kolektivne baze srpskog DNK. Ono što mi čuvamo u našim depoima to je ono što čini duhovno i kulturno nasleđe ovog naroda i građana Srbije i na neki način, to je srpska kultura u predmetima. Pored nematerijalnih stvari koje često zaboravljamo, a ne treba, kao što je na primer srpsko kolo i kao što je na primer srpska slava koja je takođe upisana u UNESKOVU listu” kaže Marko Krstić v.d. direktora Etnografskog muzeja.

Zajedno sa proslavom jubileja od prve stalne izložbe, Etnografski muzej organizuje Dane Muzeja koji će se održati od 19. do 22. septembra. Svečanim programom predviđeno je otvaranje nove izložbe „MEMORIJA – terenska istraživanja Etnografskog muzeja“, kao i koncert braće Teofilović.

foto: beograd.rs

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine i jedan je od najstarijih muzeja na ovim prostorima.

Etnografski muzej se nalazi na Studentskom trgu, u blizini Studentskog parka. Osnovan je pre 124 godine i od tada skladišti i proučava obeležja srpske kulture, kao i drugih etničkih zajednica sa ovih prostora.

Bonus video:

(Espreso/gradonačelnik.beograd/Prenela M.L.)