Da li ste znali za ovo?, Foto: Printscreen YouTube/Zakuvavanje Com

važno

Ovako spremljena zimnica stvara probleme, javljaju se glavobolje: Doktor Nenadić upozorio, sa ovim ne smete da...

Objasnio je šta može biti najveći problem...

Objavljeno: 09.09.2024. 19:02h

Nutricionista Predrag Nenadić za RTS otkrio je kako izgleda zdrava zimnica i koliko pomaže organizmu.

— Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, da ne kažem otrovna. Zbog toga treba voditi računa šta se jede. Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrednosti, dobija probiotičke osobine.

Fermentisana zimnica pruža mnoge zdravstvene koristi, kako objašnjava Nenadić. Fermentacija je ključna za očuvanje hranljivih svojstava povrća i voća. Ona omogućava organizmu da dobije korisne bakterije koje su važne za ravnotežu crevne flore. Osim toga, fermentacija pomaže da se sačuvaju vitamini i enzimi u hrani.

Fermentisana zimnica pruža mnoge zdravstvene koristi, kako objašnjava Nenadićfoto: Printscreen/youtube/ Natašina Kuhinja

— Najbitniji su enzimi. Oni su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da nestaju i pri malom porastu temperature. Zimnica, kad se pravilno spremi, ona ništa ne gubi od svojih nutritivnih vrednosti. Ona ih sve zadržava. Pored toga, dobija nešto novo. Dobija te probiotičke osobine koje su veoma bitne. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane — kaže Nenadić.

Nekada se zimnica konzervirala tako što se dodavalo prirodno jabukovo sirće. Takođe se stavljao ren, beli luk, peršun, ruzmarin, bosiljak… Sve to je prirodno bilje koje ima izražene prirodne antimikrobne osobine.

Zimnica koja nije zdrava

Danas smo sve to zamenili hemijskim sredstvima. Tako se danas preterano koristi vinobranfoto: Printscreen/youtube/Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Danas smo sve to zamenili hemijskim sredstvima. Tako se danas preterano koristi vinobran, kao i konzervansi u preteranoj količini što sve donosi štetu našem organizmu.

Mnogi danas spremaju zimnicu pasterizacijom. To, smatra Nenadić, nije dobro jer ta hrana nama ne može da bude od koristi. Pasterizacijom se, naime, uništavaju svi vitamini i enzimi. Minerali se ne uništavaju, ali oni bez vitamina i enzima ne znače ništa.

Kada iz dana u dan putem hrane mi trujemo svoj organizam, nismo ni svesni da će jednog dana to da proizađe u bolest.

— Po jednom kilogramu povrća ne sme da se stavi više od jednog grama konzervansa ili 0,5 grama vinobrana. To je i zakon. Ako se stavi više, onda takva zminica stvara zdravstvene probleme kao što su glavobolja, umor, nesanica — upozorava Nenadić.

Bonus video:

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)