Novak Đoković, Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

ŠOK...

"To bi bila katastrofa i kraj za Novaka..."

Srbin pred potencijalno ogromnim problemom

Objavljeno: 09.09.2024. 18:29h > 19:00h

Novak Đoković ispao je u trećem kolu US opena i predao je trofej, a sezonu je prvi put od 2017. godine završio bez Grend slem trofeja.

Novak Đokovićfoto: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

O igrama najboljeg tenisera svih vremena, govorio je legendarni Nikola Pilić.

- Čujte, Novak je 20 godina u samom vrhu i to mu niko ne može osporiti. On je i dalje vrhunski teniser, samo je pitanje koliko je spreman trenutno i šta on dalje želi. Povredio je koleno na Rolan Garosu, operisao ga, igrao finale Vimbldona, to je čudo. A onda je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Parizu. To je njegov dijamant sa najviše karata. Zato ne čudi da je sebi dao malo oduška da bude sa porodicom, puno je bio pod stresom poslednjih mesec - rekao je Pilić za Republiku.

Novak Đoković i Nikola Pilićfoto: Starsport©

Pred najboljim teniserom svih vremena je još jedna planina do kraja kalendarske godine - plasman na Završni masters.

- Čuva snagu za velike turnire, ali mora igrati “male” da bi bio u ritmu. Ne možeš iz mirovanja odmah do šeste brzine. Trebaju mu ti turniri da bude u formi. Zato veruje da će sada da igra pametnije. Samo što u 2024. nije ostalo puno prostora za kalkulacije. On mora da odigra odlično Bersi (Masters u Parizu) inače će mnogo izgubiti. Ne samo u Francuskoj, već će praktično tamo završiti sezonu ako ne izbori plasman na Završni masters. Bila bi katastrofa da ne ode u Torino. On bi već tada dočekao kraj sezone. Novak tamo brani 1.300 bodova. Zamislite da ostane i bez njih. Pitanje da li bi sa tako malo bodova mogao da se vrati opet u vrh. Mada, to je Novak, a takvi šampioni se ne otpisuju nikada - istakao je Pilić.

Novak Đoković sa trofejem Završnog mastersa u Torinu 2022. godinefoto: Marco Canoniero / Shutterstock Editorial / Profimedia

Imao je poruku za kraj.

- Verujem da će Novak biti u osam. Dovoljno je pametan da odigra taktički i obezbedi mesto na Završnom mastersu. Samo da ga zdravlje posluži i da se fokusira kao recimo na Olimpijskim igrama - zaključio je Pilić.

Novak Đoković i Nikola Pilićfoto: Starsport©

Novaka posle Dejvisa kupa očekuju Masters u Parizu gde brani trofej i Šangaj, ali nije isključeno ni da će nastupati na nekom od "manjih" turnira.

Razlog je "karta" za Torino (10.do 17. novembra) gde je takođe prošle sezone bio na tronu.

Novak Đoković na US openufoto: EPA/BRIAN HIRSCHFELD

Trenutno je deveti blizu Aleksa de Minora koji ima 45 bodova više, ali njemu za vrat diše Grigor Dimitrov.

Masters u Šangaju je centralni deo njegovih planova u nameri da overi Torino, ali i što bolji rezultat u prestonici Francuske.

Bonus video:

(Espreso/Republika/R.V.B/Preneo:V.P)