Evo kako to rade u Vranju, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

trik

Evo kako to rade u Vranju: Paprike sa juga iz kuvara starog 73 godine - ovo je najbolja zimnica koju ćete probati

Ovaj recep će vam se sigurno svideti

Objavljeno: 09.09.2024. 17:44h

Svaki kraj Srbije ima svoje kulinarsko nasleđe, a kada pomislimo na jug, osim pljeskavica, peglanih kobasica i kačkavalja, počasno mesto zauzimaju i paprike. U skladu s tim, Leskovac je zaštitio svoju tradiciju, pa je leskovački ajvar danas poznati brend, a da je ceo jug blagosloven specijalitetima od ovog povrća, svedoči i recept iz kuvara iz 1951. godine - pečene paprike na vranjanski način.

Pečene paprike na vranjanski način

Volimo recepte koji se prenose s kolena na koleno i koji imaju dugu tradiciju, zato vam prenosimo ovaj za pečene paprike na vranjanski način koji je objavljen 1951. godine.

Mesnate paprike babure, ili dugačke, isto tako mesnate, ispeći na platni štednjaka i ostaviti ih tako neljuštene da stoje jedan dan.ž

Svaki kraj Srbije ima svoje kulinarsko nasleđe, a kada pomislimo na jug, osim pljeskavicafoto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Sutradan u šerpu usuti ulja, prema broju paprika, ulje usijati, a svaku papriku zamakati u vrelo ulje, odmah vaditi i ređati u toplu teglu. Svaki red paprika pomalo posoliti.

Na ovaj način teglu ispuniti, ali gledati da tegla ostane sa 3 prsta prazna. Ostaviti paprike u tegli, da postoje još jedan dan i onda ih naliti vinskim sirćetom.

Tegla se ne sme povezivati, već je poklopiti tacnicom, jer paprike previru i izbacuju ulje. Kada se završi vrenje, koje paprici ništa ne oduzima od ukusa, dodati još sirćeta, da paprika potpuno u sirćetu ogrezne. Sad teglu povezati i ostaviti sa ostalom zimnicom.

Uživajte u ukusima istorije, a probajte i neki od naših Super Recepata!

Bonus video:

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)