Donald Tramp, Foto: Gordon Annabelle/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Skandal trese Trampovu administraciju

„Ostavi ga da umre": Skandalozna izjava Donalda Trampa, njegov nećak na sto stavio "prljav veš" bivšeg predsednika

Bivši predsednik Tramp odbio da pomogne rođaku sa invaliditetom

Objavljeno: 08.09.2024. 19:25h

Fred Tramp III, nećak bivšeg predsednika Donalda Trampa, nedavno je izneo duboko emotivne tvrdnje o svom stricu u svojoj novoj knjizi „All in the Family: The Trumps and How We Got This Way“. U knjizi, Fred Tramp detaljno opisuje kako se njegov sin Vilijam, koji je rođen sa teškim napadima i retkim genetskim poremećajem, suočavao sa izazovima koje je dodatno otežala Trampova porodica.

Vilijam Tramp, rođen je 1999. godine sa ozbiljnim problemima, a njegova medicinska nega bila je izuzetno skupa. Fred Tramp je objasnio da su u početku članovi porodice podržavali njegovog sina, uključujući medicinsku zaštitu putem „Trump Organization“ plana. Međutim, kako je Donald Tramp bio u finansijskim problemima, medicinska zaštita za Vilijama je uskoro ukinuta, a Fred i njegova porodica su se našli u još jednom problemu – bili su izbačeni iz testamenta.

Fred Tramp je osudio svog strica zbog nedostatka saosećanja. Izjavio je da Donald Tramp nikada nije upoznao Vilijama i da nije pokazao interesovanje za njega. „Nikada nije ni pitao za Vilijama“ rekao je Fred Tramp, naglašavajući da je Donald Tramp tokom svog predsedničkog mandata pokazivao vrlo malo empatije za ljude sa invaliditetom.

Donald Trampfoto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

„Na početku je porodica bila veoma podržavajuća. Sada, imajte na umu da nikada nisu dolazili u posetu, a mnogi od njih mogli su peške da dođu do bolnice koliko im je bila blizu. Nikada nisu dolazili. Zaista nikada nisu zvali, ali su pristali da stave Vilijama na medicinsko osiguranje porodice “Trump Organization”, što smo mi veoma cenili. Njegovi troškovi su bili van kontrole, bio je sedam nedelja u dve različite bolnice. Ako se sećate, Donald je tada bio u veoma lošoj finansijskoj situaciji. Kada je Vilijam konačno došao kući posle sedam nedelja bolničkog lečenja u dve različite bolnice, shvatili smo, iz pisma koje je poslao Donaldov advokat, da će ta medicinska zaštita, tačnije osiguranje biti ukinuto, i da smo, u suštini, takođe izbačeni iz testamenta mog dede. Moja sestra Meri i ja smo bili izbačeni“, ispričao je Fred Tramp.

Fred tvrdi da Donalda Trampa ne interesuje mnogo šta se dešava sa tim drugim ljudima. „I to je ono što sam morao da naučim na teži način.”

Pored toga, Fred Tramp je tvrdio da mu je Donald Tramp tokom privatnog sastanka u Ovalnoj kancelariji rekao da bi osobe sa invaliditetom „trebalo da umru“ što je dodatno pojačalo njegovu frustraciju i osećaj izdaje.

„Bez oklevanja mi je rekao: ‘Tvoj sin te ne prepoznaje, bolje je da umre, a ti se odseli na Floridu“, rekao je Fred i dodaje da mu je u tom trenutku samo rekao da ga sin prepoznaje.

„Da li sam bio iznenađen? Mislim da ne možete čuti tako nešto i da se ne iznenadite“, dodao je on. „Ali to je ono što je on postao. To je tužno.“

Nakon što je Fred Tramp ovo javno ispričao, oglasio se direktor komunikacija Donalda Trampa, Stiven Čeung i demantovao ove tvrdnje.

„Ovo je potpuno izmišljena i totalna lažna vest najvišeg reda“, rekao je on. „To je užasavajuća laž. Svako ko poznaje Trampa zna da on nikada ne bi koristio takve reči, a lažne priče poput ove su temeljno razotkrivene. Ovo nije ništa drugo do jeftina prilika za prodaju primeraka knjige koja spada u kantu za jeftine fikcije.“

Fred je izjavio da mu je žao što nema nikakav pismeni dakaz za sve što tvrdi da mu je Donald Tramp tada izgovorio.

„Nažalost, moram da kažem da nemam dokaz. To je bila privatna diskusija u Ovalnoj kancelariji. Samo se nadam da ću u nekom trenutku moći da pronađem nešto dokumentovano“, rekao je Fred III, inače sin rođenog brata Donalda Trampa, Freda Trampa II.

Inače, Fred Tramp III je nedavno izjavio da glasa za Kamalu Haris.

„Verujem u politiku iznad politike, i bez sumnje, politika Kamale Haris je ono iza čega stojim“, rekao je on u intervjuu za „The View“. „Dakle, glasaću za Kamalu Haris. I ako budem zamoljen, ja ću bez oklevanja voditi kampanju za nju.“

Fred Tramp i njegova sestra Meri bili su, dakle, glasni kritičari Trampa. Fred Tramp je promovisao svoju novu knjigu, koja sadrži „nikad ranije ispričane priče“ o porodici Tramp i složenom odnosu Freda Trampa sa bivšim predsednikom.

Donald Trampfoto: Profimedia

„Ljudi to znaju, porodice su komplikovane. Svaka porodica ima svog ludog strica“, rekao je on. „Moj stric Donald je lud i ostavio je trag u istoriji porodice“.

Uvredio i vojne invalide

Ovo nije prvi put da Tramp ima neprimerene komentare za osobe sa invaliditetom. Donald Tramp je tokom svog mandata izneo niz uvreda na račun vojnih invalida, kako se ranije često pisalo. Džon Keli, šef Bele kuće za vreme mandata Donalda Trampa, dao je najoštriju kritiku na račun bivšeg predsednika u ekskluzivnom saopštenju za CNN i javno potvrdio neke od optužbi na račun bivšeg predsednika SAD koje su iza kulisa bile usmerene protiv pripadnika američkih oružanih snaga i veterana.

„Šta mogu da dodam što već nije rečeno?“ rekao je Keli, nakon što je upitan da prokomentariše svog bivšeg šefa, pa dodao:

„Osoba koja smatra da su oni koji brane svoju zemlju u uniformi ili teško ranjeni u borbi, ili su godinama bili mučeni kao ratni zarobljenici, svi ‘gubitnici. Osoba koja nije želela da bude viđena u društvu vojnih invalida jer ‘to nije dobro za njegov imidž’. Osoba koja tvrdi da su naši najdragoceniji heroji koji su dali život za Ameriku ‘gubitnici’ i nije otišao da poseti njihove grobove u Francuskoj“.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/Prenela M.L.)