Mihailo Obrenović, Foto: Wikipedia

NEVEROVATNO!

KAO U GOT SCENARIJU: Srpski vladar bio zaljubljen u sestru, a onda se verio s njenom ćerkom: Katica preminula...

Mihailo Obrenović (1823—1868) je bio knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868.

Objavljeno: 06.09.2024. 12:53h

Scenaristi hit serije „Game of Thrones“ (GOT) opušteno su za svoje kontroverzne zaplete mogli da uzmu ideje iz srpske istorije, našalila se istoričarka Nevena Kovačević i na Instagram stranici „Putevima srpske istorije“ podelila priču koja će mnoge iznenaditi, ali i zaintrigirati – o ljubavnom životu kneza Mihaila, čiji spomenik krasi Trg republike, samo srce Beograda.

„Kada je reč o knezu Mihailu, pored toga što je bio ličnost koja je modernizovala Srbiju i oslobodila Beograd od Osmanlija, obrazovan čovek koji je govorio 4 jezika, svirao klavir pisao pesme (verovatno je najpoznatija „Što se bore misli moje ), sagradio Narodno pozorište, posebno je interesantan njegov ljubavni život. Prvi put se u jednu od svojih rođaka zaljubio sa 16 godina. Pre nego što je došao na presto i postao knez. Sestra od strica Anka je bila starija 2 godine od njega, ona je bila ćerka Jevremna Obrenovića. Ovo flertovanje je knjeginja Ljubica presekla u korenu. Sa Ankinom sestrom je čekao dete. Jekaterina, zvana Katica je preminula na porođaju sa tim detetom“, piše istoričarka.

Mihailo Obrenović (1823—1868) je bio knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. Njegova prva vladavina se okončala njegovim zbacivanjem 1842, a druga vladavina se završila njegovim ubistvom u Košutnjaku 1868. godine, navodi Vikipedija. Nije imao zakonitih potomaka, a tri dana uoči atentata knez Mihailo se tajno verio svojom sestričinom Katarinom, čemu su se protivili neki zvaničnici.

„Po razlazu od supruge Julije, Mihailo je hteo da se oženi Katarinom, ćerkom Anke, koja je tada imala samo 16 godina. Katarina mu nije uzvratila ljubav, iako je njena majka želela da ćerka postane kneginja. Postoje izvori da je Anka šamarala Katarinu da kako bi ona knezu pisala ljubavna pisma. U ideji da se oženi Katarinom bi možda i uspeo da nije izvršen 1868. godine atentat na njega i to pred Katarininim očima, a u ovom atentatu je i Anka ubijena“, ističe Nevena Kovačević.

Bonus video:

(Espreso/ Nova/ Prenela M.L.)